Οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας σε ζητήματα αλιείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός με τον Πορτογάλο υπουργό Θαλασσίων Θεμάτων Ricardo Serrao Santos και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Διεθνοποίησης κ.. Eurico Brilhante Dias, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Παράλληλα, την συνάντηση απασχόλησε η επανεξέταση της υφιστάμενης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), η Σύνοδος των Υπουργών Αλιείας στη Λισσαβόνα, τον Ιούνιο, η διμερή συνεργασία σε θέματα Υδατοκαλλιεργειών, κυρίως σε τεχνολογία και εξοπλισμό, καθώς και οι εξαγωγές κονσερβοποιημένων και επεξεργασμένων ιχθυηρών.

Ο κ. Λιβανός τόνισε  ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των εξαγωγών με προϊόντα ασύγκριτης γεύσης, ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας στην Ε.Ε και ότι διαθέτει ανεπτυγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία όσον αφορά τη θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σε αλιευτικά προϊόντα.

Όπως τόνισε, η περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πρόταση της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ΥπΑΑΤ ανέδειξε ακόμα την ανάγκη στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους λαούς των δύο χωρών. Κάλεσε, επίσης, τον Πορτογάλο υπουργό Θαλασσίων Θεμάτων να προσυπογράψει την κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδος και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε για μια δικαιότερη και αντικειμενικότερη σήμανση προϊόντων.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Πορτογάλους υπουργούς για την αποδοχή της  ελληνικής πρότασης σχετική με την αναθεώρηση του Κανονισμού Ελέγχου για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας.

Η υφυπουργός κ. Φωτεινή Αραμπατζή, υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλιεία, δημιουργώντας για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο Αλιευτικής Πολιτικής σε συνδυασμό με την κτηνοτροφία και τα τρόφιμα.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου για τη διευθέτηση  του θαλάσσιου χωροταξικού της χώρας (νομιμοποίηση ΠΟΑΥ), που θα εκπέμψει κλίμα εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις του κλάδου και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και έκανε αναφορά στο σχεδιασμό ενός ειδικού προγράμματος εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας με νέα προϊόντα και νέες αγορές με την υποστήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά για τον Τομέα των Υδατοκαλλιεργειών.

Επισημάνθηκε ακόμα η ιδιαίτερη βαρύτητα, που δίνει η χώρα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων τονίζοντας μεταξύ άλλων το Μνημόνιο Συνεργασίας με την «ΕΝΑΛΕΙΑ» και τους αλιείς για τον καθαρισμό των θαλασσών από το πλαστικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO