Στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συζητείται το σχέδιο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφορικά με την φαρμακευτική κάνναβη.
Τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νόμου είναι η απλοποίηση της διαδικασίας εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και η διασφάλιση του ομαλού και ασφαλούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας.

Αντικείμενο του σχεδίου αποτελεί η ρύθμιση και θέση ειδικότερων όρων για την αραγωγή, διάθεση, κυκλοφορία και εξαγωγή των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι μέσω της θεσμοθέτησης ενός ενιαίου και σαφούς κανονιστικού πλαισίου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης ενισχύονται το κύρος και η αξιοπιστία του κράτους και εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την διοίκηση.

Το ασαφές προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έθετε ως υποχρέωση επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποτελούσε παράγοντα αποτροπής και καθυστέρησης στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και περιόριζε δραστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη δυνατότητα διείσδυσης στη διεθνή αγορά.

Με το νέο σαφές κανονιστικό πλαίσιο αναμένεται η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η υλοποίηση τόσο των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη λάβει έγκριση εγκατάστασης (αφορούν σε 110 εγκρίσεις εγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 94 έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) και όσων έχουν υποβάλει αιτήματα έγκρισης εγκατάστασης (αφορούν σε 60 αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, προκειμένου να εγκριθούν).

Η εγκατάσταση σε όλη την ελληνική περιφέρεια θα έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία νέων δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του εθνικού προϊόντος, τόσο του τόπου εγκατάστασης όσο και της εθνικής οικονομίας συνολικά.

Η άρση διοικητικών εμποδίων της διαδικασίας αδειοδότησης, ο ακριβής καθορισμός των διαδικασιών εξαγωγών, καθώς και η δυνατότητα χρησιμοποίησης περισσότερων πυλών εξαγωγών, αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO