Καλύτερα από ότι αναμενόταν θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία φέτος σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, παρά το γεγονός πως τα προβλήματα εμβολιασμού σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θα επιβραδύνουν το ρυθμό της οικονομικής ανάρρωση τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 5,4% φέτος, μετά τη συρρίκνωση κατά 3,6% που κατέγραψε το 2020. Πρόκειται για ένα ποσοστό καλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού, τον Ιανουάριο.

Αγκάθι, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν οι άνισοι ρυθμοί ανάκαμψης, γεγονός που αποδίδεται στην αντίστοιχη ανισότητα στους εμβολιαστικούς ρυθμούς μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Έτσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι προοπτικές ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική παραμένουν «εύθραυστες και αβέβαιες».

«Οι ανισότητες όσον αφορά τα εμβόλια μεταξύ χωρών και περιοχών ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ήδη άνιση και εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη» σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην έκθεση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΗΕ, Έλιοτ Χάρις, προσθέτοντας πως «η έγκαιρη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα καθορίσει τη διαφορά μεταξύ του τερματισμού της πανδημίας… ή της απώλειας πολλών ετών ανάπτυξης και ευκαιριών».

Είναι χαρακτηριστικό πως Κίνα και οι ΗΠΑ, που έχουν να επιδείξουν επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα, θα σημειώσουν ανάπτυξη 8,2% και 6,2%, αντίστοιχα, φέτος. Στον αντίποδα η Νιγηρία, που έχει εμβολιάσει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της, αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης αναπτυχθεί μόλις κατά 1,8%.

Με καταγεγραμμένες τις ανισότητες αυτές, ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκληση του για ενίσχυση της χρηματοδότησης προς την πρωτοβουλία COVAX, η οποία έχει θέσει ως στόχο την αγορά και διανομή 1,8 δισ. δόσεων μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή