Υπάρχει ένα κονδύλι 3,6 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών για τη διεξαγωγή εκλογών στην Κύπρο. Εως τώρα καμία κυβέρνηση δεν έχει ξεπεράσει αυτό το κονδύλι. Ήρθε όμως η ώρα λόγω κορωνοϊού να ξεπεραστεί στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου.

Και τούτο επειδή η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει και κινητές κάλπες. Ίσως τις πρώτες κινητές κάλπες στην Ευρώπη που θα πάνε κοντά στους ασθενούντες με covid προκειμένου να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Εξαιρούνται βεβαίως όσοι βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κύπρου θεώρησε αντισυνταγματικό τη στέρηση του εκλέγειν από τους πάσχοντες με covid και ότι σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν τότε, έκρινε πως δεν τηρείται ο εκλογικός νόμος.

Έως αυτή τη στιγμή πάνω από 200 ασθενείς με covid υπέβαλαν αιτήσεις ώστε να πάει η κάλπη κοντά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Έτσι, οι εκλογές στην Κύπρο, αυτή τη φορά θα στοιχίσουν κάτι περισσότερο, πλην όμως θα ψηφίσουν όσοι το επιθυμούν και ο φονικός ιός δεν θα σταθεί εμπόδιο για να ρίξουν και οι ασθενείς την ψήφο τους στην κάλπη.

Αυτή η αναμενόμενη αθρόα προσέλευση στις κάλπες προκάλεσε και ρεκόρ υποψηφίων βουλευτών.. Ενώ στις εκλογές του 2016 ο συνολικός αριθμός υποψηφιοτήτων δεν έφτασε τους 500, τώρα οι υποψήφιοι έφτασαν τους 650. Αριθμός όμως που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την ημερομηνία που λήγει η επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις έως τώρα δείχνουν προβάδισμα του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ) του κόμματος που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης και στο οποίο ανήκει και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ακολουθεί το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ (με μικρή διαφορά). Το ΑΚΕΛ αυτή τη στιγμή είναι το ισχυρότερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό. Πρόκειται για καθαρόαιμο κομμουνιστικό κόμμα, πλην όμως δεν είχε ποτέ ως σήμα το σφυροδρέπανο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοδικές τάσεις στα μικρά κόμματα και σε κόμματα με ανοδική τάση στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα οι Οικολόγοι- Πράσινοι. Τις δυνάμεις του προσδοκώντας μία ή περισσότερες από τις 56 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα μετρήσει και το Κόμμα των Ζώων, ένα κόμμα που ιδρύθηκε για την προστασία των ζώων και με οπαδούς από όλη την Κύπρο. Επίσης μπορούν να ψηφίσουν και όσοι Τουρκοκύπριοι έχουν κυπριακό διαβατήριο, κυπριακή ταυτότητα και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα