Αθόρυβα και μεθοδικά το SwitzGroup του ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala επενδύει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον χώρο των τροφίμων, παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και στα ελληνικά προϊόντα.

Ο 65χρονος επιχειρηματίας, λάτρης της Ελλάδας, πιστεύει ότι η χώρα παρουσιάζει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, θεωρεί τις αξίες υποτιμημένες, γι’ αυτό και μέσα στην πανδημία προχώρησε σε νέες εξαγορές διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών του. Παράλληλα, εξελίσσεται και σε έναν υπολογίσιμο εργοδότη, καθώς οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στις εταιρείες που ελέγχει φτάνουν πλέον τις 2.000.

Το αρχικό πλάνο του επιχειρηματία προέβλεπε να τοποθετηθούν μέσω εξαγορών πλειοψηφικών ποσοστών σε μικρομεσαίες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ηδη έχουν επενδυθεί 60 εκατ. ευρώ σε ελληνικά assets.

Οι εξαγορές

Mεταξύ άλλων έχουν εξαγοραστεί πλειοψηφικές συμμετοχές σε δύο εταιρείες στον τομέα των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής – στην Olympic Foods της οικογένειας Μπενάκη και στη CSM Bakery Solutions, θυγατρική της αμερικανικής CSM –, στην εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων Κρητών Αρτος, στην αλυσίδα με κάβες ΟΑΚ, στην εταιρεία Samouri SA που δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής στη λιανική, σε δίκτυα διανομών στην Κρήτη, ενώ τελευταίο απόκτημα του SwitzGroup είναι το 70% της εταιρείας Κουλουράδες.

Πρόκειται για το γνωστό δίκτυο των 140 καταστημάτων που παράγουν και εμπορεύονται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Το δίκτυο έχει τζίρο 35 εκατ. ευρώ, υψηλά περιθώρια κέρδους και μηδενικό δανεισμό. Το 30% παραμένει στους ιδρυτές (Δ. Γρίβας κ.ά.), οι οποίοι διατηρούν και το management. Τα σχέδια της ελληνικής ομάδας του SwitzGroup είναι πολύ φιλόδοξα για την εταιρεία, αφού ο στόχος είναι το δίκτυο να φτάσει τα 250 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επίσης, το SwitzGroup έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε ακίνητη περιουσία και συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank αποκτώντας ποσοστό άνω του 2% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το SwitzGroup βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες τέσσερις εξαγορές, πάντα στον κλάδο των τροφίμων. Οι τρεις αφορούν αλυσίδες εστίασης και η τέταρτη μονάδα παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική εξαγορών του SwitzGropup, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια και όχι σε συνδυασμό ιδίων και δανειακών μοχλευμένων κεφαλαίων.

Δεν είναι fund

Από το SwitzGroup το πρώτο που διευκρινίζουν είναι ότι δεν είναι fund. Δεν έχουν δηλαδή αυστηρά καθορισμένο σχέδιο εξόδου από μια εταιρεία που εξαγοράζουν με στόχο την καταγραφή υπεραξιών. Οι επενδύσεις του SwitzGroup αφορούν υγιείς επιχειρήσεις με πετυχημένο management. Τις υποστηρίζουν με κεφάλαια, αναπτύσουν συνέργειες και τοποθετούν τα προϊόντα τους σε δίκτυα του εξωτερικού. Στόχος τους μάλιστα είναι η συγκέντρωση εταιρειών στους υποκλάδους των τροφίμων όπου επενδύουν.

Αποκτούν την πλειοψηφία των εταιρειών (περίπου 70%), αλλά αφήνουν το υπόλοιπο 30% στον πρώην ιδιοκτήτη που «τρέχει» και την εταιρεία. Αν η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια, δεν προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να περιοριστεί το μετοχικό ποσοστό του εταίρου, αλλά δανείζουν στην εταιρεία. Οι συναλλαγές που έχουν ήδη γίνει αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν κυμαίνονται μεταξύ 10-25 εκατ. ευρώ.

Εδρα το Ντουμπάι

Το SwitzGroup είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Khorakiwala στα τρόφιμα, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια, κυρίως στις κατηγορίες του bakery, των αβγών, στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, στα μπισκότα, στα κρουασάν, στις κατεψυγμένες ζύμες, καθώς και σε αλυσίδες retail, όπως ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία. Το SwitzGroup εμφανίζει ετήσια EBITDΑ της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, έχει έδρα το Ντουμπάι και διατηρεί παρουσία σε 15 χώρες σε Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Επικεφαλής του ομίλου Khorakiwala είναι ο Taizoon Khorakiwala, ο οποίος συνεχίζει την επιχειρηματική δράση της οικογένειας που μετρά 120 χρόνια ζωής. Ο όμιλος, εκτός από τα τρόφιμα, δραστηριοποιείται και στον τομέα των φαρμάκων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις