Χωρίς βαθιές πληγές φαίνεται ότι θα καταφέρει να βγάλει ο Απόστολος Βακάκης τη Jumbo από την τέλεια καταιγίδα, παρότι συγκαταλέγει και το 2021 στις χαμένες χρονιές για το λιανεμπόριο.

Κάτι η προνοητικότητα να συνδέσει την καταβολή των ενοικίων με τον τζίρο των καταστημάτων, κάτι η χρήση φορολογικών διευκολύνσεων και ρυθμίσεων που αφορούν τη στήριξη των εργαζομένων και κάτι η προσαρμογή της στρατηγικής των αγορών της στα δεδομένα της υπολειτουργίας των δικτύου, ο βιομήχανος της χαράς κατόρθωσε να βάλει «καύσιμα» στο «μονοθέσιο» της Jumbo για να αρχίσει να «τρέχει».

Και μάλιστα χωρίς να «κάψει» χρήμα από το εύρωστο ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Jumbo αυξήθηκαν από 637 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2019, σε 665 εκατ., στο τέλος του 2020.

Έτσι, με την τακτική του ξεστοκαρίσματος και με σωσίβιο τις καλές επιδόσεις του ομίλου σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, οι πωλήσεις της εισηγμένης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 πέρασαν για πρώτη φορά από την έναρξη της χρήσης σε θετικό έδαφος καταγράφοντας αύξηση κατά +24% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά -11% περίπου.

Παρά, πάντως, την καλή πορεία ο όμιλος τονίζει ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα του λιανεμπορίου, αποτελεί μια δύσκολη, επίπονη και περίπλοκη διαδικασία, με δεδομένους τους υπέρμετρα αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται για τα Jumbo καθώς και  για τα άλλα καταστήματα λιανικής ανάλογου μεγέθους, σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστές  μας που είναι τα Υπερ-market».

Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις του ομίλου προέρχονται κατά 68% από τα είδη σπιτιού, τα εποχικά προϊόντα και τα ψιλικά, η χωρίς (μεγάλους) περιορισμούς των hypermarket όλο το διάστημα της πανδημίας μπήκε στο στόχαστρο του Απόστολου Βακάκη, γκρινιάζοντας κατ’ επέκταση και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου. Στα άμεσα σχέδια εντάσσονται νέα καταστήματα σε Ελλάδα και Ρουμανία (αναμένεται να λειτουργήσει ένα κατάστημα 12.500 τ.μ. στη Craiova), ενώ το 2022 θα προστεθεί ένα υπερκατάστημα στην Κύπρο και νέο κατάστημα στη Βουλγαρία εντός της ερχόμενης διετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις