
Με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων δεκαετιών αυξήθηκε το 2020 η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, (ΙΕΑ) , εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία.
H ΙΕΑ αναφέρει ότι η εκρηκτική αυτή αύξηση τροδοτήθηκε από τις πολιτικές αποφάσεις στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ειδικότερα, η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη πέρυσι από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 45% στα 280 gigawatts (GW), σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος από το 1999.
Η ΙΕΑ αναφέρει επίσης ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει «νέος φυσιολογικός», ανεβάζοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του για την παραγωγή και του τρέχοντος έτους.
«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μας δίνουν περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για τους κλιματικούς μας στόχους, καθώς καταρρίπτουν το ένα μετά άλλο τα ρεκόρ», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA. «Πέρυσι, η αύξηση της ανανεώσιμης χωρητικότητας αντιπροσώπευε το 90% της συνολικής επέκτασης του παγκόσμιου τομέα ενέργειας».
Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook, η IEA ανέφερε ότι η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη να γίνει ο νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι μειωμένες τιμές την καθιστούν φθηνότερη από τις νέες μονάδες άνθρακα και αερίου.


Latest News

Μειώθηκαν 1,9% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στο α΄ τρίμηνο - 1 στα 3 υβριδικό
Το μερίδιο αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία ανήλθε στο 15,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, πολύ μακριά από το αναμενόμενο

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό