Με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων δεκαετιών αυξήθηκε το 2020 η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, (ΙΕΑ) , εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία.

H ΙΕΑ αναφέρει ότι η εκρηκτική αυτή αύξηση τροδοτήθηκε από τις πολιτικές αποφάσεις στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ειδικότερα, η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη πέρυσι από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 45% στα 280 gigawatts (GW), σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος από το 1999.

Η ΙΕΑ αναφέρει επίσης ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει «νέος φυσιολογικός», ανεβάζοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του για την παραγωγή και του τρέχοντος έτους.

«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μας δίνουν περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για τους κλιματικούς μας στόχους, καθώς καταρρίπτουν το ένα μετά άλλο τα ρεκόρ», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA. «Πέρυσι, η αύξηση της ανανεώσιμης χωρητικότητας αντιπροσώπευε το 90% της συνολικής επέκτασης του παγκόσμιου τομέα ενέργειας».

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook, η IEA ανέφερε ότι η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη να γίνει ο νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι μειωμένες τιμές την καθιστούν φθηνότερη από τις νέες μονάδες άνθρακα και αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα