Πέντε εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα από το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης ζητούν ιδιοκτήτη(!). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στο τρέχον πρόγραμμα με τα 15 εκατομμύρια δικαιώματα, μία στις τρεις ιδιοκτησίες δεν έχει δηλωθεί ακόμη στο Κτηματολόγιο…

Στον προαναφερόμενο αριθμό των πέντε εκατομμυρίων δικαιωμάτων, ανήκουν και οι συμπληρωματικές δηλώσεις. Ετσι, σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι ρυθμοί, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζουν να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμπληρωματικών  δηλώσεων μέχρι τη φάση της ανάρτησης στο Κτηματολόγιο.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η κίνηση; Επειδή σήμερα, η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης δεν ισχύει μετά τους έξι μήνες, και όποιος θέλει να κάνει νέα συμπληρωματική δήλωση θα πρέπει να το κάνει διά ζώσης στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Σημειώνεται πως η… ψηφιακή παράταση για τις συμπληρωματικές δηλώσεις είναι πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ξέρουν τις ψηφιακές δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους, γλιτώνοντας χρόνο στις συναλλαγές τους με το Κτηματολόγιο, αλλά και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται.

Σιωπηρή παράταση

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, στην πράξη τρέχει ακόμη η σιωπηρή παράταση, αφού, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η διασύνδεση του Ε9 με το Κτηματολόγιο με στόχο την ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων. Στα σχέδια είναι ακόμη και η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να αιτηθεί και να λάβει ηλεκτρονικά την έκδοση ενός πιστοποιητικού από το οποίο θα προκύπτει εάν το ακίνητό του βρίσκεται ή όχι σε περιοχή Natura.

Επίσης προετοιμάζεται και ο ηλεκτρονικός φάκελος του ακινήτου. Τι θα περιέχει αυτός ο φάκελος; Θα περιέχει όλα τα χαρτιά που έχει καταθέσει ο ιδιοκτήτης κάθε ακινήτου στο Κτηματολόγιο, όπως για παράδειγμα συμβόλαια, τοπογραφικά κ.ά. Το πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού φακέλου είναι ότι ο ιδιοκτήτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που έχει καταθέσει στο Κτηματολόγιο.

 

Χαμηλή προσέλευση

Είναι κοινό μυστικό πως η προσέλευση των ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους δεν είναι η αναμενόμενη. Γι’ αυτό, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η κτηματογράφηση, σχεδιάζονται νέα προγράμματα ενημέρωσης του κοινού προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Στο μεταξύ, στη φαρέτρα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου, είναι και η δυνατότητα να εκδίδεται από τις 26 Απριλίου 2021, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο και ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου για όλες τις περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη ή αρχίζει η ανάρτηση στο Κτηματολόγιο.

Για την έκδοση του προαναφερόμενου πιστοποιητικού, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gov.gr) και εισάγει τους κωδικούς του taxisnet, και λαμβάνει αμέσως (σε μορφή pdf με ηλεκτρονική σφραγίδα) το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της ανάρτησης μέχρι και τις πρώτες εγγραφές, το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου είναι προϋπόθεση για τη σύνταξη συμβολαίου. Για να λάβει ο ενδιαφερόμενος το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου πρέπει να καταβάλει πέντε ευρώ μέσω της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

 

Τα νέα πρόστιμα

Οπως προαναφέρθηκε, τα νέα πρόστιμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι και θα είναι κλιμακωτά. Αυτό σημαίνει πως θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται. Σημειώνεται πως η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οικονομία |

Στην Ουάσιγκτον ο Χατζηδάκης για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργος Χριστόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας