Γερμανική ρυθμιστική αρχή αναφέρει στο σκεπτικό της ότι η προσπάθεια του Facebook να πείσει τους χρήστες του WhatsApp να συμφωνήσουν στη συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων, υπό το κάλυμμα αναβάθμισης των όρων χρήσης, είναι παράνομη.

Σαν αποτέλεσμα, ο ρυθμιστής δίνει εντολή στο Facebook να παύσει τη συλλογή δεδομένων των χρηστών του WhatsApp, στη χώρα. Παράλληλα, εκδόθηκε μία έκτακτη απαγόρευση της συλλογής δεδομένων για ένα διάστημα τριών μηνών.

Ο επικεφαλής της Αρχής Ιδιωτικότητας του Αμβούργου, Γιόχανες Κάσπερ, επισήμανε ότι οι ανανεωμένοι όροι χρήσης της εφαρμογής είναι «υπερβολικά ευρείς, ασυνεπείς και αδιαφανείς». Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το Facebook ήδη να διαχειρίζεται δεδομένα με μη νόμιμο τρόπο και ήταν κρίσιμης σημασίας να σταματήσουν αυτού του είδους τη χρήση. Επιπλέον, υπήρχε ο φόβος ότι ένα τέτοιο κενό ίσως επηρέαζε και τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας που θα διεξαχθούν εντός του έτους.

Ο Κάσπαρ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζυγίσουν τα δεδομένα και να εκδώσουν μία απόφαση που θα καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη.

Το Facebook με δήλωσή του στο Bloomberg αρνήθηκε τα όσα υποστήριξε ο Κάσπαρ, θεωρώντας ότι το σκεπτικό του «βασίζεται σε θεμελιώδη παρεξήγηση» σχετικά με τους στόχους της εταιρείας αλλά και τον αντίκτυπο των αναβαθμισμένων όρων χρήσης της εφαρμογής. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία υποστήριξε ότι η τρίμηνη απαγόρευση δεν θα αποτρέψει την εφαρμογή των νέων κανονισμών χρήσης (άρα και της συλλογής των δεδομένων).

Υπενθυμίζεται ότι οι χρήστες του WhatsApp θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους νέους όρους χρήσης έως την 15η Μαΐου. Η αρχική ημερομηνία αποδοχής των όρων ήταν η 8η Φεβρουαρίου, με το Facebook να οπισθοχωρεί λόγω της «σύγχυσης» και της «παραπληροφόρησης» σχετικά με το περιεχόμενο των αλλαγών και θέλοντας να δώσει περισσότερο χρόνο στους χρήστες να κατανοήσουν τις αλλαγές.

Αν και η εταιρεία δεσμεύεται με την end-to-end κρυπτογράφηση των μηνυμάτων στο WhatsApp, οι νέοι κανονισμοί χρήσης θα της επιτρέπουν να μοιράζεται συγκεκριμένα δεδομένα με άλλα μέρη του εταιρικού ομίλου του Facebook. Σε αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται τηλεφωνικοί αριθμοί, δεδομένα συναλλαγών, πληροφορίες για τις συσκευές του χρήστη, διευθύνσεις IP και άλλες λεπτομέρειες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει βρεθεί αρκετές φορές απέναντι στο Facebook για θέματα που άπτονται της ιδιωτικότητας των χρηστών και τις προσπάθειες της εταιρείας να συγκεντρώσει και να ενοποιήσει τα δεδομένα από όλες τις πλατφόρμες υπηρεσιών που διαθέτει. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αμερικανικές αρχές με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ζητά τον Δεκέμβριο από Facebook, WhatsApp και επτά ακόμη υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο streaming να εξηγήσουν τις πολιτικές ιδιωτικότητας και πώς χειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες