Το όραμά μας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι τριπλό. Είναι επιχειρησιακό έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις επιχειρησιακές μας ανάγκες. Είναι επιχειρηματικό, καθώς θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να συμβάλει η ‘Αμυνα στην ανάπτυξη. Και, βεβαίως, είναι και γεωπολιτικό καθώς εξετάζουμε την κατάσταση και βλέπουμε με ποιες χώρες πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ενισχύσουμε και την αμυντική βιομηχανία αλλά και τη θέση της Ελλάδας. Αυτά τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε τη σημασία των διαδικασιών «μέσα από τις οποίες προκύπτουν η δομή δυνάμεων και οι προτεραιότητες για τις εξοπλιστικές ανάγκες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά». «Η εθνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να γνωρίζει την προτεραιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά» πρόσθεσε. Το θέμα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, αφορά 180 εταιρείες.

«Όλες αυτές οι εταιρείες βρίσκονται υπό το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας» επεσήμανε ενώ σημείωσε ότι εντός του μήνα «θα συνεδριάσει το Συμβούλιο για να αποφασιστεί με τους εκπροσώπους των εταιρειών το κοινό πλαίσιο δράσης». «Οι ελληνικές ταιρείες κατασκευάζουν άκρως ελκυστικά και άκρως αταγωνιστικά προϊόντα και στόχος μας είναι να τις διαφημίσουμε στην NSPA, την υπηρεσία προμηθειών του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο υφυπουργός.

Χάθηκε το 60% με 70% του τζίρου της τελευταίας δεκαετίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Τάσος Ροζολής τόνισε την ανάγκη «για συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου η αμυντική μας βιομηχανία όχι απλώς να διασωθεί αλλά να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να αποτελέσει παράγοντα επανεκκίνησης της οικονομίας». Περιέγραψε με λεπτομέρεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όπου, όπως είπε «εργάζονται 15.000 άτομα με το τζίρο των επιχειρήσεων να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ».

«Δυστυχώς», υπογράμμισε ο Τ. Ροζολής, στη χώρα μας, «λόγω της κρίσης, χάθηκε το 60% με 70% του τζίρου της τελευταίας δεκαετίας, λόγω μηδενισμού των ελληνικών εξοπλισμών». Για το υπόλοιπο 30%, που αφορούσε στις εξαγωγές, τόνισε ότι «μειώθηκε σημαντικά από την παγκόσμια κρίση και την προσπάθεια κάθε χώρας να στηρίξει την βιομηχανία της». «Το τελευταίο διάστημα», συμπλήρωσε, «είδαμε με ικανοποίηση να πραγματοποιούνται επιτέλους ουσιαστικοί εξοπλισμοί που θωρακίζουν την πατρίδα μας. Συγκεκριμένα η αγορά των Rafale και του οπλισμού τους καθώς και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας. Όμως, δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την εγχώρια βιομηχανία». Ο Τ. Ροζολής εκτίμησε ότι «πρέπει άμεσα το υπουργείο να καλέσει τις ξένες εταιρείες και να ζητήσει να συνάψουν συμβάσεις με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία». Για τα Γενικά Επιτελεία, εξέφρασε την άποψη ότι «σωστά προχωρούν σε εξοπλισμούς με βάση τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) διεκπεραιώνει τους διαγωνισμούς».

Όσο για τις προτάσεις του ΣΕΚΠΥ, ο Τ. Ροζολής ανέφερε τη δημιουργία υπουργείου ή τη θέση αναπληρωτή υπουργού για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, οι βιομηχανικές επιστροφές από εξοπλισμούς να οριστούν στο 30%, να υπάρξει άμεσα εξυγίανση των κρατικών βιομηχανιών, να ενεργοποιηθεί η θεσμική συνεργασία του υπουργείου με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αλλά και να συμμετέχουν οι ελληνικές εταιρείες σε μεγάλα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά αναπτυξιακά προγράμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα