Εληξε κι αυτή η προθεσμία για την άσκηση της option που έχει η ολλανδική Reggeborgh (που ελέγχει την διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) για το ποσοστό του άλλοτε κραταιού μετόχου Λεωνίδα Μπόμπολα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η εκκρεμότητα συνεχίζει να υπάρχει και η λύση της, αν και εφόσον υπάρξει, μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο.

Κανείς εκ των εμπλεκομένων δεν φαίνεται να βιάζεται, κανείς δεν τους πιέζει, οπότε, τι χάνουν να ανανεώνουν τις υποσχέσεις τους ο ένας στον άλλον; Θυμίζουμε ότι αρχικά η τύχη για το γνωστό πακέτο του 12,55%, επρόκειτο να κριθεί 10 Μαρτίου, αλλά πήρε δίμηνη παράταση. Ε, τώρα, πήρε άλλη μια άτυπη. Το πιθανότερο, πάντως, είναι πως το ποσοστό κάποια στιγμή θα εξαγοραστεί από τους Ολλανδούς. Το πότε είναι μια άλλη ιστορία. Μπορεί κι «αύριο το πρωί», μπορεί και την παραμονή της αύξησης κεφαλαίου!

————————————-

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος – έστω και μόνο λόγω υπογραφής- φαίνεται πως θα περάσει στην ιστορία των ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών. Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών είναι εκείνος που υπογράφει τις σχετικές αποφάσεις για την ένταξη παραγωγών που «γυρίζονται» στην Ελλάδα στα κίνητρα του ΕΚΟΜΕ. Ένα από αυτά είναι και η επιχορήγηση 40% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών μιας παραγωγής που πληροί τους όρους και προϋποθέσεις του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη της θεατρικής επιτυχίας της Μιμής Ντενίση υπό τον τίτλο Σμύρνη μου, αγαπημένη το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται  σε 1.456.165,20 ευρώ, ήτοι το 40 % του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που ανήλθαν σε 3.640.413 ευρώ. Δικαιούχος της επιχορήγησης η εταιρεία Tanweer, παραγωγός και της απόλυτης εισπρακτικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας των τελευταίων χρόνων Ευτυχία με αναφορά στη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Το συντριπτικό πλεονέκτημα της νέας ταινίας, δίχως άλλο, είναι η Μιμή Ντενίση.

—————————————

Τα covid free νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου – μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη- θα είναι ένα από τα ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της πολιτικής προσέλκυσης τουριστών από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είναι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι!

—————————————

Ως γνωστόν, η γερμανική ΒΗS συμφώνησε καταρχήν με την Πυραμίς για την επόμενη μέρα της Pitsos. Κι έτσι το εργοστάσιο της τελευταίας απέφυγε το λουκέτο. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας είναι που έχουν το μεγάλο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα: Για τι ποσότητες φασόν μιλάμε ότι θα δουλεύει στο εξής το εργοστάσιο για τους Γερμανούς; Και για πόσο καιρό;

————————————

Η οικονομία πέραν του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον Ισπανό ομόλογο του  Pedro Sánchez (με συντονιστή τον δημοσιογράφο του Politico Florian Eder) στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum στο Ζάππειο Μέγαρο εξέφρασε μια πολύ προωθημένη άποψη για το πώς «μετράμε» τις οικονομικές και τις επηρεαζόμενες σε σημαντικό βαθμό από εκείνες κοινωνικές επιδόσεις: «(…) Και να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε και άλλους δείκτες πέραν του ΑΕΠ».

Παραθέτω ένα απόσπασμα από την συνομιλία των δύο ανδρών – που και οι δύο, ο καθένας στη πατρίδα του και προερχόμενοι από τις δύο μεγαλύτερες και πιο ιστορικές πολιτικές οικογένειες της Γηραιάς Ηπείρου, αντιστάθηκαν στον λαϊκισμό και στις… εύκολες αλλά επικίνδυνες λύσεις του. «Και η πραγματική πρόκληση θα είναι όχι μόνο τα ποσοστά ΑΕΠ αυτά καθαυτά. Πιστεύω όλοι θα έχουμε υψηλή ανάπτυξη, κυρίως την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, θα συμβεί. Αλλά τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή; Μια ανάπτυξη που θα κινείται από την κατανάλωση; Βεβαίως η κατανάλωση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του ΑΕΠ αλλά δεν είναι αρκετό.

Θα πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί η εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες (reskilling) και η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) είναι σημαντικές παράμετροι αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας για να είναι κανείς σε θέση να επανεκπαιδεύσει τους εργαζόμενους ώστε να αναλάβουν αυτά τα πόστα.

Θα πρέπει να εστιάσουμε, όπως είπε ο Pedro, στην ταχεία προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, και θα πρέπει να έχουμε και ένα ισχυρό κοινωνικό στοιχείο, όπως συζητήσαμε στο Πόρτο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα μεταξύ των φύλων, να μειώσουμε την παιδική φτώχεια, να μειώσουμε γενικά τις ανισότητες.

Και να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε και άλλους δείκτες πέραν του ΑΕΠ. Αυτή θα είναι μια πολύ επίκαιρη συζήτηση για το πώς θα αξιολογήσουμε την επίδοσή μας. Γιατί η Ευρώπη, στο σύνολό της, δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπτυξη της οικονομίας. Έχει να κάνει με αυτό που αποκαλούμε «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», που δεν έχει να κάνει μόνο με την μέτρηση της ανάπτυξης.

Για μένα αυτό που είναι εντυπωσιακό με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ότι είναι ευθυγραμμίζεται εξαιρετικά με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Η πράσινη μετάβαση ήταν μέρος του σχεδίου μας αλλά τώρα έχουμε τα κεφάλαια να την στηρίξουμε.

Έλαβα την απόφαση αυτή -γιατί κάποιες φορές πρέπει να λάβεις μία τολμηρή απόφαση και μετά να επεξεργαστείς τις λεπτομέρειες υλοποίησής της- και τον Σεπτέμβριο του 2019 ανακοίνωσα πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείναμε όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με καύση λιγνίτη. Αρχικά κάποιοι σοκαρίστηκαν αλλά στη συνέχεια, όταν είδαμε τους αριθμούς, συνειδητοποιήσαμε πως, πράγματι, μπορούμε να πούμε στους νέους της Δυτικής Μακεδονίας πως υπάρχει και άλλο μέλλον, δεν χρειάζεται να αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας μόνον ως εργαζόμενους στις μονάδες λιγνίτη.

Και επεξεργαστήκαμε ένα πρόγραμμα μετάβασης, κινητοποιώντας συνολικά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτή την περιοχή, που θα διοχετευτούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς.

Βεβαίως δεν είναι εύκολο να το κάνει κανείς και πρέπει να πείσεις τον κόσμο. Αλλά χωρίς τη χρηματοδότηση που πλέον είναι διαθέσιμη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα ήταν δύσκολο να τα καταφέρουμε, κινητοποιώντας μόνο κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα θα χρειαζόταν και περισσότερος χρόνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό. Αλλά θα είχε κοστίσει και περισσότερο».

————————————————-

Επισήμως, το υγειονομικό διαβατήριο πάει για τα μέσα Ιουνίου. Ανεπισήμως, όμως, η Ελλάδα θα αρχίσει να το «δουλεύει» από τις 15 Μαΐου.

Αλλά, πώς; Το βασικό σενάριο λέει ότι οι τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα συμπληρώνουν ένα έγγραφο όπου, μεταξύ άλλων, θα ενημερώνουν και για το αν έχουν εμβολιαστεί, πού, με ποιο εμβόλιο και πότε.

Η φόρμα αυτή – που θα τους αποστέλλεται στο email – θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά 48 ώρες πριν μπουν στο αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Tο ίδιο έγγραφο θα ενημερώνεται επίσης για το αν έχουν νοσήσει, αν έχουν κάνει τεστ και πότε (σε περίπτωση μη εμβολιασμού) κλπ, κλπ.

Και κάτι ακόμα: Όταν έρθει η ώρα, την ίδια φόρμα θα συμπληρώνουν και οι τουρίστες από Ρωσία και την Κίνα. Έστω κι αν έχουν εμβολιαστεί με τα «δικά τους» εμβόλια, που η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτά.

—————————————————

Μετά την S&P, η Αθήνα περιμένει ακόμα ένα δώρο, αν κι επισήμως δεν το παραδέχεται. Πρόκειται για την προσδοκία μιας νέας αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από μεγάλο ξένο οίκο. Πιθανότατα από τη Moody’s, που ετοιμάζει την έκθεσή της για τη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Οπότε, το καλό μπορεί και να… τριτώσει.

—————————————————

Μάλλον αποτυχημένη θεωρείται η πρώτη επαναπροσέγγιση που επιχείρησε η Άγκυρα με το Κάιρο. Οι πρώτες πληροφορίες, που έρχονται για το θέμα – και κρίνονται σημαντικές – αναφέρουν ότι οι τουρκικές απαιτήσεις απορρίφθηκαν στο σύνολό τους. Το αξιοπερίεργο είναι πως πηγή πληροφόρησης της Αθήνας για τα παραπάνω δεν είναι τόσο το Κάιρο ή η Άγκυρα, αλλά το Βερολίνο. Όπου έκανε τα παράπονα του ο Ερντογάν στην πάντα πρόθυμη να τον ακούσει (λόγω προσφυγικού) Μέρκελ. Στην ίδια συζήτηση, μαθαίνουμε ότι ο Ερντογάν για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στην κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Δεν το συνηθίζει.

—————————————————

Περί τους 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς θέλει να έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Ιουνίου. Για να ανοίξει με (σχετική) ασφάλεια ο τουρισμός.

—————————————————-

Παρά το καλό κλίμα στις ελληνο/αμερικανικές σχέσεις, δεν έχει κλειδώσει ακόμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο. Οι προσπάθειες της Αθήνας συνεχίζονται. Οι πιθανότητες κρίνονται καλές.

Αντιθέτως, κλείδωσε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ριάντ. Μετά την τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – αλ Σαούντ. Της πρώτης, μετά από χρόνια. Η Τουρκία επιχειρεί με διάφορους τρόπους να επαναπροσεγγίσει επίσης το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Με πενιχρά αποτελέσματα. Για αυτό κι ακολουθούν κάτι περίεργα ξεσπάσματα. Όπως αυτό το τελευταίο του Ερντογάν κατά του Ισραήλ.

—————————————————

Όλα δείχνουν ότι για τον Ιούνιο μετατίθενται τελικά οι αποφάσεις σχετικά με την παραγγελία των τεσσάρων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η προθεσμία του Μαΐου, θεωρείται ήδη χαμένη για το Πεντάγωνο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories