Στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εστίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του μετά την μιας ώρας συνάντηση με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα ως προς τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτίμησε ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από την απορρόφηση, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, την ενδυνάμωση του του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τη Ψηφιακή Σύγκλιση και την Πράσινη Ανάπτυξη.

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και έχει αναδυθεί από την προηγούμενη κρίση ισχυρότερη. Η ελληνική οικονομία ήταν δομικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό, τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Όπως ανέφερε η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η ενίσχυση ενός υψηλού δυναμικού ανάπτυξης είναι μια βασική πρόκληση για το μέλλον.

Η καλή χρήση των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ θα υποστηρίξει σημαντικά την ανάκαμψη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Θα είναι η χώρα που λαμβάνει τα περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της και επεσήμανε ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα απορρόφησης αυτών των κεφαλαίων αποτελεσματικά.

Η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο ESM, είπε ο Ρέγκλινγκ, κατέχει περίπου το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η μέση διάρκεια των δανείων είναι 31 έτη. «Έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για την καλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι η επιτυχία μας», είπε και πρόσθεσε ότι «το χρέος έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, η καλύτερη δυνατή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού που θα αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των χρεών στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία