Με στόχο να εξασφαλίσει επιπρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς μέλη του, το συνεταιριστικό οινοποιείο της Roquemaure στη Γαλλία παράγει τώρα και …μπύρα γεγονός, που ήδη προσελκύει την προσοχή των καταναλωτών.
Με το όνομα «ζυθοποιείο των αμπελουργών της Gard», η δραστηριότητα παρασκευής μπύρας από το συνεταιριστικό οινοποιείο της Rocca Maura (Roquemaure) στοχεύει «να διαφοροποιήσει την παραγωγή του για να έχουν σταθερό εισόδημα για τα μέλη του, ανεξάρτητα από την αμπελουργία», εξηγεί ο Valentin Royer, υπεύθυνος παραγωγής του συνεταιρισμού (60 μέλη για 4.000 στρέμματα αμπέλων). Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, ο οινολόγος συνέχισε το έργο για την ανάπτυξη μιας μπύρας από τους αμπελουργούς στο Roquemaure.
Επενδύοντας 100.000 € στην αγορά εξοπλισμού ζυθοποιίας (συμπεριλαμβανομένων έξι δεξαμενών από ανοξείδωτο χάλυβα, για θέρμανση της βύνης, προετοιμασία, ζύμωση κ.λπ.), το οινοποιείο ξεκινά τις δύο πρώτες σειρές μπύρας «Rocca Nostra». Αυτή της άνοιξης: μια ξανθιά (τύπος pilsner, ελαφριά μπύρα με εσπεριδοειδή) και μια pale μπύρα (πιο σύνθετη και φρουτώδης) στα 2,9 € ανά φιάλη 33 cl στο οινοποιείο (η μπύρα διατίθεται επίσης στα 75 cL, τα βαρέλια είναι υπό μελέτη).
Αν και αυτά τα πρώτα μπουκάλια παράγονται από κριθάρι βύνης που αγοράστηκε στη Γαλλία, το συνεργατικό οινοποιείο σκοπεύει να ενσωματώσει αυτήν την παραγωγή στον αμπελώνα του. «Όταν πίνετε μπύρα από βιοτεχνία, το μόνο πράγμα που έχει τοπική συνήθως προέλευση είναι το νερό (η βύνη είναι συχνά βελγική). Θέλουμε τοπικότητα που αποτελεί μέρος της συνεργασίας» δηλώνει ο Valentin Royer. Έτσι, ένας συνεργάτης μόλις φύτεψε 1,5 εκτάριο κρίθης για να παράγει 6 τόνους κρίθης (δηλ. 4 τόνους βύνης) που θα μπορούσαν να παράγουν 120 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.
Ο συνεταιρισμός θα επικοινωνήσει και θα προσεγγίσει ένα εργοστάσιο λυκίσκου της Αλσατίας για να συμπληρώσει τον εφοδιασμό του. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ορατή, με αρχικά θετικά σχόλια από τους καταναλωτές τα οποία είναι αρκετά για να εμπνεύσει δοκιμές για νέες σειρές, όπως είναι η προσθήκη μούστου σταφυλιών σε συνταγές μπύρας, που ωριμάζουν σε βαρέλια μπύρας.
Latest News
Έρχεται νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς
Ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ανήγγειλε ο κ. Αυγενάκης
Πράσινο φως στην ανασύσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Δαδιάς
Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
Πώς θα επανέλθει η γεωργία σε τροχιά ανάπτυξης – Μανιφέστο προτεραιοτήτων
Στόχος η ανάκτηση μιας στρατηγικής σκέψης για τη γεωργία της ΕΕ
Πώς θα γίνουν οι πληρωμές άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων
Εγκρίθηκε η διαδικασία πληρωμής - Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ
81 εκατ. ευρώ για το φράγμα Αλμωπαίου και αρδευτικά στο μέσο ρου Καλαμά
«Αξιοποιούμε κάθε πόρο για την ενίσχυση της αρδευτικής δυναμικότητας της αγροτικής παραγωγής, δήλωσε ο κ. Αυγενάκης
Δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βιώσιμη αλιεία και προστασία θαλασσών
Παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου «Our Ocean Conference»
«Τρέχουν» οι προθεσμίες για το μελισσοκομικό πρόγραμμα 2024
Σε ποιες δράσεις μπορούν να συμμετέχουν οι μελισσοκόμοι
Πόσο έτοιμοι ήταν οι αγρότες για τη νέα ΚΑΠ - Τι έδειξε έρευνα
Η έρευνα συγκέντρωσε από τις 7 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 27.000 απαντήσεις
Υπεγράφη σύμβαση 6 εκατ. ευρώ για έργα στο αρδευτικό δίκτυο Νιγρίτας Σερρών
Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους
Σύσκεψη της Επιτροπής Ελέγχου αμνοεριφίων και αυγών
Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε παιχνίδια, θα προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα, τόνισε ο κ. Αυγενάκης