Στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στην επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την πανδημία και στα δίκτυα οπτικών ινών επενδύει ο Όμιλος ΟΤΕ για το 2021. Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα μεγέθη του 2021 θα είναι καλύτερα από του 2020. Η βελτίωση των επιδόσεων της κινητής τηλεφωνίας είναι μεταξύ των στόχων της χρονιάς, ενώ δεν αποκλείεται ο ΟΤΕ να διεκδικήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Super League.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε έσοδα 717 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 1,4% από τα επίπεδα προ πανδημίας του α’ τριμήνου 2020. Συγχρόνως, εμφάνισε ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα, 298,3 εκατ. ευρώ,με το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) αυξημένο κατά 3,5%, που συμπαρέσυρε και το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) του Ομίλου, το οποίο αυξήθηκε κατά 1,6%.

Χαρακτηρίζοντας το 2021 ως μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, αλλά και για τον Όμιλο ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. «Έχουμε πολύ δυνατή παρουσία σε τομείς που αποτελούν βασικές προτεραιότητες του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” και διαθέτουμε τεχνογνωσία, καθώς έχουμε ήδη υλοποιήσει αρκετά ψηφιακά έργα για το ελληνικό Δημόσιο, όπως η άυλη συνταγογράφηση. Συγχρόνως, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να τα υλοποιήσουν. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρθηκε, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο όμιλος ΟΤΕ αναμένεται να επωφεληθεί σε δύο άξονες από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρώτον, από τα έργα, αυτά καθ’ αυτά, που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και την αναβάθμιση υπηρεσιών.

Δεύτερον, θα έχει έμμεση ωφέλεια από τις δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Αυτό αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες και τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρουν οι εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ. Όπως επισήμανε ο κ. Μαζαράκης, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τα έσοδα στον τομέα του ICT, που συνέχισαν να βελτιώνονται και στο πρώτο τρίμηνο καταγράφοντας αύξηση 3%.

Ο τουρισμός αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα της κινητής

Επίσης, η διοίκηση του Ομίλου αναμένει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού, και κυρίως των διεθνών αφίξεων, θα ενισχύσει τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας το 2021. Συγχρόνως, θα ενταθεί η προσπάθεια μετατροπής των πελατών καρτοκινητής σε συμβόλαια.

Ουσιαστικά, τα έσοδα της κινητής στο πρώτο τρίμηνο του έτους έδειξαν σταθερότητα, αν και εξαιρώντας την περιαγωγή και το μειωμένο roaming, θα είχαν παρουσιάσει μια αύξηση της τάξεως του 1%.

Εντωμεταξύ, οι πελάτες της κινητής ανήλθαν σε 6,9 εκατ., μειωμένοι κατά 6,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της καρτοκινητής, καθώς οι συνδρομητές συμβολαίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της εταιρείας να μετατρέπει τους συνδρομητές καρτοκινητής σε πελάτες συμβολαίου, προσφέροντας ελκυστικά και ευέλικτα πακέτα δεδομένων.

Οι συνδρομητές τηλεόρασης αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 3.000 νέες συνδέσεις, φτάνοντας συνολικά στις 578.000, αν και τα έσοδα συμπιέστηκαν, λόγω της κλειστής εστίασης που οδήγησε σε εκπτώσεις προς τα καταστήματα. Αυτό κόστισε περίπου 2 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο μέσα στην πανδημία.

Πάντως, όσον αφορά στο περιεχόμενο, έχοντας ανανεώσει τα δικαιώματα για UEFA και Europa League, στα πλάνα του Ομίλου ΟΤΕ δεν αποκλείεται να περιληφθεί και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League. Όπως σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, αν και τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε υπάρξει ενδιαφέρον, τώρα «είναι κάτι που το σκεφτόμαστε», σπεύδοντας να προσθέσει ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα δούμε πως θα εξελιχθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Οι επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε οπτικές ίνες συνεχίζονται, καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, «όσο περνάνε καλώδια, τόσο η ζήτηση ενισχύεται». Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια οι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) να έχουν φθάσει σε 1 εκατ. νοικοκυριά από 346.000 που είναι σήμερα. Συνολικά, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη τριετία, η κάλυψη του FTTH -από όλους τους παρόχους που αναπτύσσουν σχετικές υποδομές- μπορεί να φθάσει στο 30%.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Συγχρόνως, οι πελάτες υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTx, με αποτέλεσμα το ποσοστό των πελατών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες να έχει αγγίξει το 17% των συνδέσεων οπτικών ινών, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο γενικός οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, κ. Μπάμπης Μαζαράκης, επισήμανε ότι οι συνδέσεις FTTH είναι στις 25.000, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό των συνδρομητών που έχουν τη δυνατότητα για τέτοιου είδους σύνδεση και την αποκτούν είναι περίπου στο 8%. Στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις