Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη χαρακτήρισε ο Μικέλε Ναπολιτάνο του διεθνούς οίκου της Fitch Ratings την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε διάστημα 1-2 ετών, εφόσον βοηθήσουν και οι συνθήκες, με πρώτη και κυριότερη την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων για τις χώρες της Δυτικής της Fitch μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολο αλλά δεν είναι αδύνατο να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να σας θυμίσω ότι πριν την πανδημία όταν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα σε “ΒΒ” είχαμε το Outlook θετικό. Με την εμφάνιση της πανδημίας αλλάξαμε το outlook σε σταθερό αλλά η συνέχιση της θετικής δυναμικής που είδαμε πριν την πανδημία είναι σημαντική για μελλοντική αξιολόγηση».

Βεβαίως, ο κ. Ναπολιτάνο στάθηκε στους παράγοντες εκείνους, οι οποίοι μπορεί να  επιταχύνουν την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Μεταξύ αυτών, κορυφαίος είναι ο πολιτικός παράγοντας, ήτοι δηλαδή η διατήρηση μιας σταθερής πολιτικής κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει στη γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η βελτίωση στη διακυβέρνηση, η οποία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για την αξιολόγηση των κρατικών οικονομιών. «Πιστεύουμε ότι όταν επιστρέψουμε στην οικονομική κανονικότητα η βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα οδηγήσει στην υποστήριξη της οικονομίας και θα αυξήσει την ανάπτυξη» ανέφερε, προτάσσοντας και την συνέχιση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, επεσήμανε πως πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ.

Οσόν αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης ο αμερικανικός οίκος προβλέπει θεαματική ανάπτυξη της τάξεως του 7% το 2022.

Ο κ. Ναπολιτάνο υπενθύμισε πως πριν από την πανδημία η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά μετριάστηκε λόγω της πανδημίας σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro