Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη χαρακτήρισε ο Μικέλε Ναπολιτάνο του διεθνούς οίκου της Fitch Ratings την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε διάστημα 1-2 ετών, εφόσον βοηθήσουν και οι συνθήκες, με πρώτη και κυριότερη την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων για τις χώρες της Δυτικής της Fitch μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολο αλλά δεν είναι αδύνατο να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να σας θυμίσω ότι πριν την πανδημία όταν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα σε “ΒΒ” είχαμε το Outlook θετικό. Με την εμφάνιση της πανδημίας αλλάξαμε το outlook σε σταθερό αλλά η συνέχιση της θετικής δυναμικής που είδαμε πριν την πανδημία είναι σημαντική για μελλοντική αξιολόγηση».
Βεβαίως, ο κ. Ναπολιτάνο στάθηκε στους παράγοντες εκείνους, οι οποίοι μπορεί να επιταχύνουν την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Μεταξύ αυτών, κορυφαίος είναι ο πολιτικός παράγοντας, ήτοι δηλαδή η διατήρηση μιας σταθερής πολιτικής κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει στη γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η βελτίωση στη διακυβέρνηση, η οποία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για την αξιολόγηση των κρατικών οικονομιών. «Πιστεύουμε ότι όταν επιστρέψουμε στην οικονομική κανονικότητα η βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα οδηγήσει στην υποστήριξη της οικονομίας και θα αυξήσει την ανάπτυξη» ανέφερε, προτάσσοντας και την συνέχιση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, επεσήμανε πως πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ.
Οσόν αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης ο αμερικανικός οίκος προβλέπει θεαματική ανάπτυξη της τάξεως του 7% το 2022.
Ο κ. Ναπολιτάνο υπενθύμισε πως πριν από την πανδημία η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά μετριάστηκε λόγω της πανδημίας σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό