Σε έναν αγώνα ταχύτητας έχουν επιδοθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την προετοιμασία του νέου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., υπάρχει δρόμος για το κλείδωμα των όρων και προϋποθέσεων, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και για τη συμμετοχή των τραπεζών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να εκδοθεί και να δημοσιευτεί τον Ιούνιο το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις και τους φακέλους με τις επενδυτικές προτάσεις των νοικοκυριών. Το χρονοδιάγραμμα δείχνει πως αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που αφορά στην ενίσχυση νοικοκυριών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους αλλά και για την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ. Οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης εκτιμάται, κατά τις πληροφορίες, πως θα φτάνουν πιθανόν και το ποσοστό του 80%. Οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν αφορούν στη θερμομόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων αλλά και η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων κλπ.

Και σε αυτό το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού πηγών χρηματοδότησης, δηλαδή από το ίδιο το πρόγραμμα, τραπεζικό δάνειο και ιδία συμμετοχή.

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» παύει να ισχύει το μοναδικό κριτήριο συμμετοχής που υπήρχε στα προηγούμενα προγράμματα και ήταν η ταχύτητα… υποβολής των αιτήσεων.

Με νέα κριτήρια

Όπως έχει ανακοινωθεί στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει ριζική αλλαγή των κριτηρίων συμμετοχής και αξιολόγησης των προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές μέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.

Ανάμεσα στους όρους για την διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green