Ισχυρή ανάκαμψη για την Ελλάδα «βλέπει» η UBS, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία ολοένα και θα βελτιώνεται.

Ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει ισχυρή ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας τόσο φέτος, όσο και το 2022, κινούμενη αρκετά υψηλότερα από το μέσο επίπεδο των εκτιμήσεων των διεθνών επενδυτικών οίκων.

Η UBS, αν και διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την πορεία του τουρισμού, βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,6% τη φετινή χρονιά,  και 6% το 2022.

Παράλληλα υπολογίζει ότι η εγχώρια οικονομία θα ξεπεράσει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης, όπου αναμένει ανάπτυξη 4,3% και 5,3% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.

Εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει από το 16,3% το 2020, στο 15,7% το 2021, φτάνοντας στο 14,7% το 2022 αλλά το δημόσιο χρέος από το επίπεδο του 207% του ΑΕΠ το 2020, θα μειωθεί ελαφρώς στο 202% φέτος, υποχωρώντας στο 2022 στο 193% του ΑΕΠ.

Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία προκύπτει και από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου μέχρι στιγμής τα οποία δείχνουν ανθεκτικότητα στην οικονομική δραστηριότητα, με τη βιομηχανική παραγωγή να είναι ισχυρότερη από το 2017, ενώ θετικά σήματα εκπέμπονται τόσο από το οικονομικό κλίμα για το μήνα Μάρτιο όσο και από την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερο από την εκτίμηση της UBS κατά 0,9 δισ. ευρώ, κάτι που αποτυπώνει και ανθεκτικότητα στις εισπράξεις των φόρων.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής οίκος “βλέπει” ότι η ανάκαμψη θα προέλθει για μια σειρά από λόγους, όπως η ώθηση στη καταναλωτική ζήτηση μετά το τέλος των περιορισμών και στο λιανικό εμπόριο που έχει ανοίξει από τα μέσα Απριλίου. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται στα τέλη του Ιουλίου και τέλος στο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, το οποίο ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ ή στο 8,5% του ΑΕΠ, συμπληρώνουν το πακέτο.

Η UBS, παράλληλα, καταγράφει στα θετικά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τα πιθανά έσοδα από τον τουριστικό κλάδο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Δείκτης ανάκαμψης – Πτωτική πορεία για 4η συνεχή εβδομάδα
Academia |

Δείκτης ανάκαμψης – Πτωτική πορεία για 4η συνεχή εβδομάδα

Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να παρεμποδίσει το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων ανΆπτυξης για το 4 τρίμηνο του 2021 προειδοποιεί το τμήμα Ερευνών του e-learning του ΕΚΠΑ στις εκτιμήσεις του που δημοσιεύει αποκλειστικά κάθε Δευτέρα ο ΟΤ.

Δείκτης ανάκαμψης – Ο κορωνοϊός αποτελεί «σαράκι» της ανάπτυξης
Academia |

Δείκτης ανάκαμψης – Ο κορωνοϊός αποτελεί «σαράκι» της ανάπτυξης

Οι πιθανές αυξήσεις στα κρούσματα της πανδημίας παραμένουν ένας βασικός αρνητικός κίνδυνος και η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να παρεμποδίσει το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης προειδοποιεί το τμήμα Ερευνών του e-learning του ΕΚΠΑ στις εκτιμήσεις του που δημοσιεύει αποκλειστικά κάθε Δευτέρα ο ΟΤ.