Οι δημοπρασίες του Sotheby’s φιλοξενούν τους μεγάλους, Πικάσο, Μονέ, Ρόθκο. Ο ιδιοκτήτης του οίκου τέχνης, Πάτρικ Ντράχι, μετέτρεψε σε υψηλή τέχνη την ενασχόληση με τις αγορές χρέους. Το πιο πρόσφατο αριστούργημά του πηγάζει από την απόγνωση για αποδόσεις που νιώθουν οι επενδυτές.

Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Ντράχι, ο οποίος το 2019 αγόρασε τον οίκο Sotheby’s αντί 3,7 δις δολαρίων, σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων αξίας 300 εκατ. δολαρίων για να πληρώσει μέρισμα στον εαυτό του. Στον απόηχο μιας ακόμη πληρωμής που έγινε μέσω χρέους 165 εκατ. δολαρίων το Νοέμβριο, η κίνηση αυτή θα ανεβάσει τη μόχλευση του ομίλου σε περίπου 8 φορές το EBITDA, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s Investors Service. Με την υπόθεση ότι το ομόλογο θα προχωρήσει κανονικά, ο Ντράχι θα έχει βάλει στην τσέπη του 465 εκατ. δολάρια από χρήματα της επιχείρησης στη διάρκεια της μικρής σε διάρκεια ιδιοκτησίας του, μέσω δύο συμφωνιών, δηλαδή περίπου το ένα-τρίτο του 1,45 δις δολαρίων σε μετοχές που ήταν η αρχική τοποθέτησή του στην εταιρεία, βάσει των στοιχείων της Moody’s.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθεί κανείς ότι μια επικείμενη ανάκαμψη στις παγκόσμιες πωλήσεις τέχνης θα καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι εξετάζουν το τελευταίο έργο του δισεκατομμυριούχου. Ο οίκος έδειξε τις αντοχές του πέρυσι μειώνοντας κόστη και γυρίζοντας σε διαδικτυακές δημοπρασίες: οι ψηφιακές πωλήσεις ανήλθαν σε 285 εκατ. δολάρια στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου πέρυσι και ήταν υψηλότερες από το σύνολο του 2019.

Όμως, η συμφωνία εξακολουθεί να δείχνει ριψοκίνδυνη. Ο υψηλά κυκλικός χαρακτήρας της επιχείρησης δημοπρασιών καθιστά τη ροή χρήματος απρόβλεπτη. Οι περίοδοι της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι κλειδιά, καθώς συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, ενώ οι παγκόσμιες πωλήσεις τέχνης τείνουν σε έντονη μεταβλητότητα με τους οικονομικούς κύκλους: υποχώρησαν κατά 36% στο διάστημα 2008-2009, σύμφωνα με στοιχεία των Art Basel και UBS.

Ο Ντράχι δεν είναι μόνος στη χρήση χρέους για πληρωμές μερισμάτων. Οι αποκαλούμενες μερισματικές ανακεφαλαιοποιήσεις εκτινάχθηκαν στα 42 δις δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την UBS. Σε ετήσια σύγκριση, αυτό καθιστά το 2021 ως το πιο ζωηρό έτος από τουλάχιστον σε μια δεκαετία. Με τα επιτόκια χαμηλά, οι επενδυτές που είναι πεινασμένοι για αποδόσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ικανοποιούν δανειζόμενους όπως ο Ντράχι ή άλλους βαρώνους ιδιωτικού κεφαλαίου. Η έξτρα επιβάρυνση απόδοσης που περιλαμβάνει το χρέος της βαθμίδας CCC είναι μικρότερο του 5%, το χαμηλότερο από το 2007.

Οι καλές εποχές μπορεί να μην διαρκέσουν. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, η Federal Reserve ίσως αναγκαστεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων και να ανεβάσει τα επιτόκια. Αυτό ίσως κάνει τους επενδυτές λιγότερο διατεθειμένους να ικανοποιούν ριψοκίνδυνους δανειζόμενους. Η επιθυμία του Ντράχι να προχωρήσει σε μια τελευταία δημοπρασία χρέους ίσως είναι μια προειδοποίηση για τους πιο δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners