Με αναλογία ανοδικών έναντι των καθοδικών μετοχών στο 57/13 στο πρώτο τέταρτο της σημερινής διαπραγμάτευσης και μόνο ένα πτωτικό blue chip, η Αθήνα έχει πιάσει επίπεδα τιμών ψηλότερα από τις 907 μονάδες. Μια αισιοδοξία των επενδυτών κάθε τύπου αποτύπωσε και η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, δίνοντας θάρρος στους αισιόδοξους συναλλασσόμενους της αθηναϊκής για να προχωρήσουν σε εισαγωγή εντολών αγοράς μετά την χθεσινή άνοδο όταν στην Ευρώπη ακόμα το κλίμα ήταν συννεφιασμένο.

Οι ρυθμοί συναλλαγών ωστόσο δεν είναι αντίστοιχοι των κερδών του Γενικού Δείκτη Τιμών ο οποίος στις 10:51 με μεταβολή +0,75% βρισκόταν στις 906,15 μονάδες με τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ.

Για το πρώτο ημίωρο πρωταγωνιστές της ανόδου είναι μετοχές του FTSE25, από κλάδους που η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης θα επηρεάσουν περισσότερο την κερδοφορία τους. Σε πτώση συναντάμε μόνο τους δείκτες των Ασφαλιστικών εταιριών -1,56%, της Ακίνητης Περιουσίας -050%, της Υγείας -0,91% και των Τροφίμων Ποτών στο -0,01%.

Από τα blue chip στην πρώτη θέση η ΑΡΑΙΓ με κέρδη +3,% ακολουθούν TITC +1,99%, ΠΕΙΡ +1,75% (η μόνη τραπεζική στην πρώτη πεντάδα) ΕΛΠΕ +1,61% ΑΔΜΗΕ +1,6% ΕΥΔΑΠ +1,19%. Στον αντίποδα με απώλειες με τη συμπλήρωση του ημίωρου βρέθηκαν ΛΑΜΔΑ -0,87%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,40% ΕΥΡΩΒ -008% ΜΠΕΛΑ -0,06%. Ακόμα και από αυτή την εικόνα φαίνεται πως οι συμμετέχοντες θέλουν να αναλάβουν ρίσκο αλλά δεν λησμονούν και τα αίτια που τους οδήγησαν στο να περάσουν σε επενδυτική δυσμένεια ορισμένα blue chip.

Μια εξέλιξη που βοήθησε στην εικόνα της αγοράς, αφορά στην εντύπωση που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για να παύσει η μετακίνηση των πολιτών να γίνεται κατόπιν αδείας που παρέχεται μετά από την αποστολή SMS. Επίσης επιτράπηκε η μετακίνηση από νομό σε νομό, υποδηλώνοντας την απόφαση των ιθυνόντων να διευκολύνουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας αποφασιστικά. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε τη θετική προδιάθεση που προκαλούν επίσης τα εταιρικά αποτελέσματα, που αναγνωρίζουν όλοι οι εγχώριοι αναλυτές.

Η Merit Sec. πσχολίασε: Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύθηκε χθες κατά 0.16% και ο Γενικός Δείκτης κατά 0.53% στις 899,42 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 885 μονάδες, αλλά η συνέχεια της τάσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών αγορών. Σημεία στήριξης οι 885 και 860 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών