Οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ απροσδόκητα παρέμειναν στάσιμες τον Απρίλιο ως απόρροια του γεγονότος ότι η ενίσχυση από τα προγράμματα στήριξης εξασθενεί σταδιακά. Ωστόσο έκδηλη είναι η αισιοδοξία ότι μια επιτάχυνση είναι πιθανή στους επόμενους μήνες καθώς θα επανεκκινήσει η οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις έμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο μετά από την άνοδο 10,7% τον Μάρτιο, σε μια ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη αύξηση του 9,7%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξανόταν 1%.

Πολλά νοικοκυριά έλαβαν επιπλέον βοήθεια 1.400 δολαρίων τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του προγράμματος του Λευκού Οίκου των 1,9 τρισ. δολαρίων, για ανακούφιση από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Από την άλλη, τα νοικοκυριά υπολογίζεται πως  έχουν συσσωρεύσει τουλάχιστον 2,3 τρισ. δολάρια σε αποταμιεύσεις στη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις δαπάνες αυτό το έτος.

Χωρίς τις πωλήσεις αυτοκινήτων, βενζίνης, κατασκευαστικών υλικών και τροφίμων, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 1,5% τον προηγούμενο μήνα, μετά από από την αναθεωρημένη άνοδο 7,6% του Μαρτίου.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητα, αναπτύχθηκαν 10,7% στο α΄ τρίμηνο, ενισχύοντας κατά 7,02 ποσοστιαίες μονάδες τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, στο 6,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή