Μια καθημερινότητα που θα μοιάζει κατά το δυνατόν σε όσα ζούσαμε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή πριν την επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την πρώτη επιβολή καραντίνας στη χώρα μας αρχίζουμε να ζούμε από σήμερα.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική, παρόλα αυτά βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά, χάρη στο ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού και τη διενέργιεα των self test.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το γεγονός ότι από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαϊου να έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μερικές ακόμα, μικρές αλλά τόσο ζωτικής σημασίας, ανάσες ελευθερίας.

Τι θα ισχύσει από την Παρασκευή

Από το πρωί της Παρασκευής:

  • Καταργούνται τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας και στο 13032 για τις αγορές μας.
  • Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
  • Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 00:30. Αντίστοιχα, θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο

Καταργούνται επίσης το click inside και το click away και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας.

Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων λιανεμπορίου θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος:

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Αποσυμπιέζεται το Σύστημα Υγείας

Τη σταθερή υποχώρηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα επιβεβαιώνει και για σήμερα η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία τα νέα κρούσματα ανέρχονται στα 2.197 κατόπιν 62.315 ελέγχων, αριθμός μειωμένος σε σχέση με χθες, όπως λιγότεροι καταγράφονται οι θάνατοι από COVID-19 -55 από 70- αλλά και οι διασωληνωμένοι, κάτω από το φράγμα των 700.

Ο αριθμός για τον σκληρό επιδημιολογικό δείκτη στους 683 παραπέμπει στους 681 διασωληνωμένους στις 22 Μαρτίου 2021, οπότε το τρίτο επιδημικό κύμα «φούντωνε» και η χώρα σημείωνε αρνητικό ρεκόρ θανάτων για το νέο έτος (69).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αρμενία: Οι αυριανές εκλογές, η ήττα από τους Αζέρους και ο ρόλος της Τουρκίας
Κόσμος |

Αρμενία: Οι αυριανές εκλογές, η ήττα από τους Αζέρους και ο ρόλος της Τουρκίας

Οριακή διαφορά εμφανίζουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο κυριότεροι πολιτικοί αντίπαλοι λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Ερεβάν, με την επόμενη μέρα να μοιάζει δύσκολη, επηρεάζοντας τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου

Πούτιν: Ανοίγει τα… σεντούκια πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα |

Πούτιν: Ανοίγει τα… σεντούκια πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Υποσχέσεις για δαπάνες και παροχές μοίρασε αθρόα ο Ρώσος πρόεδρος κατά το σημερινό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, Ενωμένη Ρωσία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 19ης Σεπτεμβρίου