Σε περίπου 1 δισ. ευρώ ανέρχεται το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας για την Ελλάδα το τελευταίο δωδεκάμηνο, στο οποίο προστίθενται ακόμα 1 δισ.  ευρώ που είναι το έμμεσο κόστος, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο. Ο κ.Κυριόπουλος, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, επεσήμανε ότι  «το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το κόστος νοσηλείας, ή αντιμετώπισης των κρουσμάτων από ιατρικής πλευράς. Κυρίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι της χώρας, -τεχνολογικοί και ανθρώπινοι δεν δουλεύουν πλήρως. Αυτό ρίχνει την παραγωγή και έχει επιπτώσεις, όπως είναι η μείωση του ΑΕΠ που προσεγγίζει το 12%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει η δημόσια δαπάνη για τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τα τεστ  προσεγγίζει τα 630 εκατ.ευρώ, στα οποία προστίθενται 370 εκατ. για τα μέτρα και την ενημέρωση του κοινού. Συνολικά δηλαδή για νοσηλεία, τεστ και ενημέρωση του κοινού (άμεσες ιατρικές δαπάνες) δαπανήθηκαν περίπου 1 δισ.ευρώ.

Το 15% αυτών που προσβάλλονται από τον ιό, εισάγονται στα νοσοκομεία, είτε ως απλή νοσηλεία -περίπου 30.000 πολίτες, είτε σε ΜΕΘ -περίπου 15.000. Και στις νοσηλείες αυτές υπάρχει πολύ υψηλό κόστος, το οποίο στις απλές κλίνες εκτιμάται στις 9.000 ευρώ, ενώ στις ΜΕΘ υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ (η κάθε νοσηλεία)

Δυσκολότερη όμως εκτίμηση, όπως εξήγησε στη συνέντευξη του, είναι ο υπολογισμός του έμμεσου κόστους, η δαπάνη δηλαδή που προέρχεται από την απώλεια της παραγωγής και της παραγωγικότητας λόγω της απουσίας από την εργασία και σύμφωνα με υπολογισμούς υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Πέρα όμως από το ιατρικό ζητημα, τη νοσηλεία και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται κατά 12% , ενώ ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της οικονομίας μετά την πανδημία, βλέποντας τις διεθνείς ισορροπίες και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι μεγάλες χώρες, που είναι οι κινητοποιητές της ανάπτυξης. «Θα υπάρξει βέβαια αναπτυξιακή ώθηση, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αυτών των υπολογισμών και εκτιμήσεων, για μεγάλη και αιφνίδια ανάπτυξη, η οποία δικαιολογεί τον όρο φαινόμενο του ελατηρίου.» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος  στις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Κυριόπουλος  εξήγησε ότι «Πίσω από αυτό υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η οποία μερικές φορές περιέχει και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει και οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ να θέσουν ένα φραγμό με παρεμβάσεις τους.»

Όσον αφορά την πρόταση για την άρση της πατέντας του προέδρου Biden τόνισε ότι έχει ηθικό φορτίο και μεγάλη πολιτική σημασία. Τέλος θεωρεί πιθανόν ο ιός να ελεχθεί το φθινόπωρο αλλά ο πλήρης έλεγχος του θα γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς θα έχουμε κρούσματα τα επόμενα χρόνια αλλά θα έχουν την εικόνα που έχουμε για τη γρίπη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
FLASHBACK – Περίπου 140 τάχα «αναπτυξιακοί» νόμοι σε… 70 χρόνια!
Opinion |

140 τάχα «αναπτυξιακοί» νόμοι σε… 70 χρόνια!

Καταιγισμός αναπτυξιακών και επενδυτικών νομοθετημάτων, αλλά χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης και της προσέλκυσης ξένων άµεσων επενδύσεων, οι οποίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 166%, έναντι 1107% στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Νέο επικουρικό ταμείο: Οι τρεις δεσμεύσεις Τσακλόγλου
Tax |

Οι τρεις δεσμεύσεις Τσακλόγλου για το νέο επικουρικό ταμείο

Αυξήσεις στις νέες επικουρικές συντάξεις, δέσμευση καταβολής των «παλαιών», εγγυημένη η «επιστροφή» των εισφορών - Την ερχόμενη εβδομάδα το κυβερνητικό σχέδιο εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει προς τη Βουλή

ΟΑΕΔ: Από Τρίτη οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 1.000 νέες θέσεις εργασίας – Οι ωφελούμενοι
Οικονομία |

Από Τρίτη οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 1.000 νέες θέσεις εργασίας – Οι ωφελούμενοι άνεργοι

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλουν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και το επιθυμητό εκπαιδευτικό επίπεδο