Σε περίπου 1 δισ. ευρώ ανέρχεται το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας για την Ελλάδα το τελευταίο δωδεκάμηνο, στο οποίο προστίθενται ακόμα 1 δισ.  ευρώ που είναι το έμμεσο κόστος, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο. Ο κ.Κυριόπουλος, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, επεσήμανε ότι  «το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το κόστος νοσηλείας, ή αντιμετώπισης των κρουσμάτων από ιατρικής πλευράς. Κυρίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι της χώρας, -τεχνολογικοί και ανθρώπινοι δεν δουλεύουν πλήρως. Αυτό ρίχνει την παραγωγή και έχει επιπτώσεις, όπως είναι η μείωση του ΑΕΠ που προσεγγίζει το 12%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει η δημόσια δαπάνη για τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τα τεστ  προσεγγίζει τα 630 εκατ.ευρώ, στα οποία προστίθενται 370 εκατ. για τα μέτρα και την ενημέρωση του κοινού. Συνολικά δηλαδή για νοσηλεία, τεστ και ενημέρωση του κοινού (άμεσες ιατρικές δαπάνες) δαπανήθηκαν περίπου 1 δισ.ευρώ.

Το 15% αυτών που προσβάλλονται από τον ιό, εισάγονται στα νοσοκομεία, είτε ως απλή νοσηλεία -περίπου 30.000 πολίτες, είτε σε ΜΕΘ -περίπου 15.000. Και στις νοσηλείες αυτές υπάρχει πολύ υψηλό κόστος, το οποίο στις απλές κλίνες εκτιμάται στις 9.000 ευρώ, ενώ στις ΜΕΘ υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ (η κάθε νοσηλεία)

Δυσκολότερη όμως εκτίμηση, όπως εξήγησε στη συνέντευξη του, είναι ο υπολογισμός του έμμεσου κόστους, η δαπάνη δηλαδή που προέρχεται από την απώλεια της παραγωγής και της παραγωγικότητας λόγω της απουσίας από την εργασία και σύμφωνα με υπολογισμούς υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Πέρα όμως από το ιατρικό ζητημα, τη νοσηλεία και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται κατά 12% , ενώ ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της οικονομίας μετά την πανδημία, βλέποντας τις διεθνείς ισορροπίες και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι μεγάλες χώρες, που είναι οι κινητοποιητές της ανάπτυξης. «Θα υπάρξει βέβαια αναπτυξιακή ώθηση, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αυτών των υπολογισμών και εκτιμήσεων, για μεγάλη και αιφνίδια ανάπτυξη, η οποία δικαιολογεί τον όρο φαινόμενο του ελατηρίου.» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος  στις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Κυριόπουλος  εξήγησε ότι «Πίσω από αυτό υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η οποία μερικές φορές περιέχει και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει και οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ να θέσουν ένα φραγμό με παρεμβάσεις τους.»

Όσον αφορά την πρόταση για την άρση της πατέντας του προέδρου Biden τόνισε ότι έχει ηθικό φορτίο και μεγάλη πολιτική σημασία. Τέλος θεωρεί πιθανόν ο ιός να ελεχθεί το φθινόπωρο αλλά ο πλήρης έλεγχος του θα γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς θα έχουμε κρούσματα τα επόμενα χρόνια αλλά θα έχουν την εικόνα που έχουμε για τη γρίπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων