Παρά την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, η οποία βοήθησε τις αναδυόμενες αγορές που έχουν πλουτοπαραγωγικούς πόρους, η τοποθέτηση κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές  υστερεί σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν όλο και περισσότερο σε μια ευοίωνη προοπτική της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, στα αντιμονοπωλιακά μέτρα στην Κίνα και στην αύξηση των τοπικών lockdown στην Ινδία καθώς ανακάμπτει η πανδημία στη χώρα. O iShares MSCI Emerging Markets σημείωσε πτώση της τάξης του 8,4% τους τελευταίους τρεις  μήνες, όταν ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη της τάξης του 4%.

Η πίεση σ΄αυτές τις αγορές συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην έρευνα της HSBC για τις αναδυόμενες αγορές που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες, το 34% των επενδυτών θεωρεί ότι υπάρχουν προοπτικές για σημαντική άνοδο των αναδυόμενων αγορών τους επόμενους τρεις μήνες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην αρχή του χρόνου ήταν 73%.

Το τελευταίο σημάδι του πληθωρισμού από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ υπαινίχθηκε πιθανές πιέσεις στους μισθούς και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού προκάλεσαν περισσότερες ανησυχίες. Διακοπές στην αλυσίδα ανεφοδιασμού προσθέτουν επίσης πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως και ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance εκτιμά ότι αυτές οι πιέσεις μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από παροδικές. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών έχουν επιμηκυνθεί, όπως συνέβη και στην Ιαπωνία μετά τη Φουκοσίμα το 2011 κι αυτό αντανακλάται στις τιμές πέρα από τις ΗΠΑ, γράφει ο ίδιος.

Αυτό κάνει πιο περίπλοκη την εικόνα για τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές που παλεύουν με το χτύπημα της πανδημίας στις οικονομίες τους. Αντί λοιπόν να μειώσουν τα επιτόκια για να στηρίξουν τις οικονομίες, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα αμερικάνικα επιτόκια μπορούν να περιπλέξουν τις προσπάθειές τους.

O πληθωρισμός έχει φθείρει τις αναδυόμενες αγορές στο παρελθόν, εν μέρει επειδή είναι ευάλωτες στο θέμα των αμερικανικών επιτοκίων. Θυμηθείτε το αποτέλεσμα του επονομαζόμενου Taper Tantrum το 2013, όταν υπήρξαν σημάδια πως η Federal Reserve μπορεί να διευκόλυνε την αγορά αμερικανικών ομολόγων νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, γεγονός που πυροδότησε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Τα υψηλά επιτόκια επίσης απειλούν τη δημοσιονομική  θέση των αδύναμων αναδυόμενων αγορών και μετατρέπουν τις υψηλότερου κινδύνου επενδύσεις, όπως είναι οι μετοχές εταιρειών αναπτυξιακού δυναμικού ή αναδυόμενες αγορές, σε λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Περισσότερες πιέσεις έρχονται από την Κίνα: στοιχεία δείχνουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός και οι πιστώσεις υποχωρούν πιο απότομα απ’ ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας την απόσυρση των κινήτρων, καθώς η οικονομία της χώρας αναρρώνει από την πανδημία. Σε σημείωμά της προς τους πελάτες της, η Capital Economics επισημαίνει ότι η επιβράδυνση στις πιστώσεις έχει συμβεί ταχύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν και θα μπορούσε να επιβραδύνει την κινεζική οικονομία τα επόμενα τρίμηνα αν συνεχιστεί σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με την οικονομία της Κίνας να επιβραδύνεται από τον πιστωτικό κύκλο για έξι ή εννιά μήνες, οι αναλυτές της BCA, σε ένα ξεχωριστό σημείωμα, προβλέπουν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας να ξεκινάει το καλοκαίρι. Η εκτίμηση αυτή συνέβαλε στην άποψη του επικεφαλής στρατηγικών αναδυομένων αγορών της BCA να χαρακτηρίσει ως «προβληματικές» τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών και να συστήσει μειωμένες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Όμως στις αναδυόμενες αγορές, υπάρχουν ξεκάθαρα αυτοί που καρπώνονται κέρδη από την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, όπως είναι τα μέταλλα και τα σιτηρά, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών στη Βραζιλία, Χιλή, Νότια Αφρική και Ινδονησία. Ανάμεσα τους μπορεί να είναι τράπεζες στην Ινδονησία, όπως η Bank Central Asia (BBCA.Indonesia) και η Bank Rakyat Indonesia (BBRI.Indonesia), καθώς η οικονομία της χώρας επωφελείται από την άνοδο της ζήτησης για εμπορεύματα- και τα υψηλότερα επιτόκια βοηθούν το καθαρότερο περιθώριο επιτοκίου, τονίζει ο Brian Bandsma, διαχειριστής αναδυόμενων αγορών της Vontobel Quality Growth.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο