Δύο θέματα έλεγαν οι παλαιότεροι συντάκτες ότι δεν προαναγγέλλονται: Ο ανασχηματισμός και η υποτίμηση του νομίσματος. Και όπως συμβαίνει με όλους τους κανόνες έτσι και με αυτόν υπήρξαν εξαιρέσεις. Να, πάρτε για παράδειγμα την τελευταία φορά που έγινε η υποτίμηση του νομίσματος, της δραχμής. Γιατί, όπως ενθυμείστε τότε είχαμε ακόμα δραχμή και όταν ενταχθήκαμε στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, υποτιμήσεις ή ανατιμήσεις του νομίσματος δεν υπήρξαν ποτέ. Ούτε καν στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Εσωτερική υποτίμηση μεσούσης της κρίσης μπορεί να υπήρξε, υποτίμηση όμως του ευρώ ποτέ.

Ήταν 14 Μαρτίου του 1998 όταν η τότε κυβέρνηση ΠαΣοΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Γιάννο Παπαντωνίου αποφάσιζε και ανακοίνωνε (ημέρα Σάββατο που είχαν κλείσει τα χρηματιστήρια) την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 14% και την παράλληλη ένταξή της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του ευρώ. Με την κίνηση αυτή ικανοποιούσε έναν ακόμα πολιτικοοικονομικό όρο- αξίωση των Βρυξελλών ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και στην πρώτη ζώνη του ευρώ την 1/1999. Τότε χωρίς ποτέ να αποδειχθεί ειπώθηκε ότι ορισμένοι γνώριζαν εκ των προτέρων την υποτίμηση και κερδοσκόπησαν. Ξέρετε τι σήμαινε να γνώριζες προηγουμένως πότε θα γίνει υποτίμηση και σε τι ποσοστό; Μετέτρεπες αυτομάτως τις δραχμές σου σε δολάρια, μάρκα, ή σε γιεν και γινόσουνα εκατομμυριούχος από τη μια στιγμή στην άλλη με τη βοήθεια της υποτίμησης. Αλλά παρά τις τότε φήμες (και τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ) τίποτα το χειροπιαστό δεν αποδείχθηκε Κάτι ανάλογο είχε γίνει, όπως ενθυμείστε και με τη φούσκα του Χρηματιστηρίου Αθηνών που κάποιοι παίξανε και έγιναν εκατομμυριούχοι. Για το θέμα αυτό, δηλαδή του Χρηματιστηρίου υπήρξαν ωστόσο εισαγγελικές έρευνες.

Αλλά και για τους ανασχηματισμούς ορισμένοι γνώριζαν εκ των προτέρων πότε θα γίνουν και σε ποιο πόστο θα πάνε ορισμένα στελέχη. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγαινε συνήθως στην Κέρκυρα μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά και «μαγείρευε» από το νησί των Φαιάκων τον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός όμως που ήταν ίσως περισσότερο αυστηρός με τους υπουργούς του και φειδωλός στους ανασχηματισμούς ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είχε και ένα κυβερνητικό εκπρόσωπο πραγματικό «κέρβερο», τον αείμνηστο Αθανάσιο Τσαλδάρη που ποτέ δεν έδινε σαφείς απαντήσεις στους δημοσιογράφους: «Ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε, απαντήσεις δεν πρόκειται να λάβετε», ήταν η στερεότυπη ατάκα που έδινε όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι για ανασχηματισμό.

Αλλά ούτε και ο Καραμανλής έδινε συγκεκριμένη απάντηση όταν τον ρωτούσαν ακόμα και οι ίδιοι οι υπουργοί του για ανασχηματισμό. Εκνευριζόταν και τους έκανε μάλιστα και παρατηρήσεις. Μια μέρα, θα ήταν Ιούλιος, μόλις είχε επιτευχθεί η διεύρυνση της ΝΔ με στελέχη του Κέντρου (όπως οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Αθανάσιος Κανελλόπουλος και άλλοι) και ο Καραμανλής συγκάλεσε ένα κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο με εθνικά θέματα, όπως η πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήταν ήδη καλοκαίρι και οι υπουργοί διαπίστωναν πως όχι μόνον δεν θα τους έδινε άδειες (για μπάνια) αλλά ούτε θα προχωρούσε καλοκαιριάτικα σε ανασχηματισμό. Έπρεπε όμως κάποιος ή κάποιοι να τον ρωτήσουν. Με το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού ορισμένοι υπουργοί, βρήκαν το θάρρος και την τόλμη (είχε εκείνη την ημέρα ζέστη και τα κλιματιστικά της Βουλής δεν λειτουργούσαν) να τον ρωτήσουν εάν σκοπεύει να δώσει μερικές ημέρες άδειες, έστω το Δεκαπενταύγουστο για να κάνουν κανένα μπάνιο, να ξεκουραστούν, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους, ή τέλος πάντων εάν είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Για τον ανασχηματισμό χρειαζόταν πρόσθετη… γενναιότητα για τον ρωτήσουν. Ο Καραμανλής ξαφνιάστηκε, γυρίζει και τους κοιτάει με εκείνο το αυστηρό σερραίικο βλέμμα του και τους λέει με την παράξενη προφορά που είχε: «Ακούστε να δείτε, όποιος θέλει να ξεκουραστεί να μου το πει τώρα και εγώ θα τον στείλω κατευθείαν σε διακοπές». Ούτε κιχ ακούστηκε από τους υπουργούς..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion