Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε παραιτέρω χαλάρωση των μέτρων από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, καθώς υπάρχει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. «Η πτωτική τάση στο ποσοστό θετικότητας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου «αλλά και η ξεκάθαρη μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων που καταγράφονται  τις τελευταίες μέρες στη χώρα,μας γεμίζει αισιοδοξία.» Επιπλέον, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ είναι :

  • Επέκταση ωραρίου μετακίνησης από τις 23.00 στις 00.00
  • Υποχρεωτικό το safe pass σε εξωτερικούς χώρους  αυξημένης συνάρθροισης
  • Καταργείται το safe pass στην εστίαση, καφετέριες, μπαρ κλπ καθώς και στα ανοιχτά υπαίθρια θέατρα/αμφιθεάτρα/κινηματογράφοι κλπ.

Υπενθυμίζεται ό,τι για σκοπούς κοινωνικής δραστηριότητας ή /και άθλησης, επιτρέπεται η πρόσβαση σε πάρκα και γραμμικά πάρκα, παραλίες πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, ζωολογικούς κήπους, πάρκα και μονοπάτια φύσης. Ο μέγιστος αριθμός συναθροιζομένων είναι τα 10 πρόσωπα, ανά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων. Παραμένει σε ισχύ ο μέγιστος αριθμός των 10 ατόμων σε οικίες, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και ανηλίκων.

Σε ισχύ το safe pass για συγκεκριμένους χώρους-κλειστούς κυρίως χώρους, η προσκόμιση δηλαδή ενός από τα κάτωθι αποδεικτικά στοιχεία :

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει  διάστημα 3 εβδομάδων ή
  • Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19  τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Σε περίπτωση που δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test,με ισχύ 72 ωρών.

Τα νυχτερινά κέντρα θα επαναλειτουργήσουν στις 10 Ιουνίου στη βάση σχετικών πρωτοκόλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή