Φρένο σε 1,5 εκατ. επισκέψεις ετησίως στα καταστήματα των τραπεζών και στη διακίνηση τουλάχιστον 7,5 εκατ. εγγράφων και φωτοτυπιών βάζει το Know Your Customer – KYC. Μέσω του ασφαλούς περιβάλλοντος του gov.gr, η εφαρμογή «Συστηθείτε» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να επικαιροποιούν αυτόματα τα στοιχεία τους σε τραπεζικά ιδρύματα και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος μέσα από τα μητρώα του Δημοσίου, δίχως να πάνε σε γκισέ, να βγάλουν φωτοτυπίες ή να καταθέσουν πιστοποιητικά.

Θα επεκταθεί

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθεί στην εφαρμογή το ΓΕΜΗ, ώστε το «Συστηθείτε» να απευθύνεται και σε νομικά πρόσωπα, διευκολύνοντας το «doing business» για επιχειρηματίες και επενδυτές, ενώ θα επεκταθεί άμεσα σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, ασφαλιστικούς φορείς και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Συγχρόνως, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχει» τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας ο πολίτης θα έχει τον έλεγχο των στοιχείων του που αντλούνται από το Know Your Customer και θα βλέπει όλο το ιστορικό του.

Πρακτικά, η είσοδος στο KYC των τραπεζών γίνεται μέσα από την υπηρεσία web-banking και απαιτεί τη ρητή συγκατάθεση του πελάτη, ο οποίος εν συνεχεία μεταφέρεται στο gov.gr, όπου καλείται να εισαγάγει τους κωδικούς Taxisnet και να ταυτοποιηθεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Αντληση στοιχείων

Με το «Συστηθείτε» επιταχύνεται η οριστική κατάργηση των φωτοτυπιών ταυτότητας, λογαριασμών ρεύματος/τηλεφώνου, αντιγράφων εκκαθαριστικού, εγγράφων μισθοδοσίας κ.ά. Απευθείας από τα μητρώα του Δημοσίου αντλούνται στοιχεία ταυτότητας, εισοδήματος, επικοινωνίας, επαγγελματικής δραστηριότητας από την ΕΡΓΑΝΗ και την απογραφή, καθώς και επαγγελματικής δραστηριότητας επιτηδευματιών από την ΑΑΔΕ.

Ηδη Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Viva Payments μπορούν με λίγα «κλικ» να αντλήσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Προς ένταξη είναι οι Τράπεζες Ηπείρου και Χανίων, η Παγκρήτια και η Optima Bank, ενώ στο pipeline βρίσκονται τέσσερα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος (Cardlink, Cosmote Payments, Flexin, Hellasfin).

Μέσω του KYC επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου στις οποίες είναι υπόχρεα τα εν λόγω ιδρύματα, στο πλαίσιο του Anti Money Laundering κανονισμού για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της απάτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις