Η ώρα της…επιστροφής έφτασε για χιλιάδες επιχειρηματίες, οι οποίοι έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια από τους πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει πάρει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει προς το κράτος.

Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022, είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν πάρει με επιπλέον κούρεμα ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Υπάρχει και 3η επιλογή: Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων που φτάνει στο 50%, να λάβουν επιταγή η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που πήραν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις και με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Αξίζει να υπενβθυμιστεί πως για τους επαγγελματίες που πήραν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχει κούρεμα του ποσού που έλαβαν κατά 30% για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ γλιτώνουν το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών όσοι είχαν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.

Τι θα γίνει εάν δεν επιστραφούν τα χρήματα

Προκειμένου να επιστραφούν προς το κράτος τα χρήματα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για οποιαδήποτε οφειλή των φορολογουμένων προς το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει ότι στο Taxisnet θα εμφανίζεται μια ταυτότητα οφειλής με το ποσό της Επιστρεπτέας που θα πρέπει να επιστρέψει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας.

Με τον αριθμό αυτό θα γίνεται είτε ή αποπληρωμή του ποσού με δόσεις είτε θα προχωρά η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αμελήσει να επιστρέψει τα κρατικά δάνεια που πήρε θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για την εξόφληση της οφειλής που πλέον θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη.

Μέτρα είσπραξης

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους είναι τα εξής:

– Η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογουμένου. Η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν πλήρως αυτοματοποιηθεί και από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο συνήθως δεν μεσολαβούν περισσότερες από 15 ημέρες.

-Η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών. Ετσι παραδίδεται κατασχετήριο στα χέρια των ενοικιαστών ή των πελατών. Για παράδειγμα, όταν ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης ακινήτου ή επιχείρηση, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο ενοικιαστής ή ο πελάτης να αποδίδουν το ενοίκιο ή μια οφειλή αντίστοιχα στο δημόσιο ταμείο.

-Η εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητο του οφειλέτη.

-Η πώληση ακινήτου του οφειλέτη με πρόγραμμα αναγκαστικού δημόσιου πλειστηριασμού.

Για οφειλές προς το Δημόσιο ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Για το τμήμα ποσού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και άνω το 100%.

Για έναν τραπεζικό λογαριασμό ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ μηνιαίως, εφόσον όμως ο φορολογούμενος έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο Taxisnet.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Σταϊκούρας: Μειώνουμε με μόνιμο τρόπο τον ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Tax |

Μόνιμες οι μειώσεις ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - Τι είπε ο Σταϊκούρας

Από 1/7/2021 στα πέντε νησιά θα υπάρχει μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ εφόσον σε αυτά λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους, δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών

Τα πλεονεκτήματα και οι δεσμεύσεις του νέου επικουρικού ταμείου [Παραδείγματα]
Tax |

Τα πλεονεκτήματα και οι δεσμεύσεις του νέου επικουρικού ταμείου [Παραδείγματα]

Κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος από τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Π. Τσακλόγλου αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ενώ διατυπώθηκαν και δεσμεύσεις

Οι εταιρείες απαντούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση ωραρίου
Διεθνή |

HΠΑ: Αύξηση κατώτατου μισθού, μικρότερη αποζημίωση

Ερευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Harvard Business Review αποκάλυψε ότι καθώς ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, οι εταιρείες ίσως στρατηγικά προσαρμόσουν τις πρακτικές τους για να μειώσουν το κόστος των αποζημιώσεων.