Μαζικές ρευστοποιήσεις σημειώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Πρωταγωνίστρια η Ιταλία, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν μία μέση αύξηση κατά 1,14%, που εκτόξευσε του τίτλους της γειτονικής χώρας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εστιάζουν στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τις αγορές ομολόγων τους επερχόμενου μήνες. Η πορεία του εμβολιασμού στις χώρες της γηραίας ηπείρου φαίνεται ότι οδηγεί στην ανάκαμψη των οικονομιών τους και οι επενδυτές εικάζουν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση των μέτρων της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν κινηθεί και δηλώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες, υποδηλώνοντας  τις πρόθεσεις ενός τμήματος στους κόλπους  της ΕΚΤ.

Ελληνική αγορά

Οι ρευστοποιήσεις τίτλων είναι το χαρακτηριστικό και για την ελληνική αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να φθάσουν στα υψηλά επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο 1,11%, του 5ετούς στο 0,29 και του 15ετους στο 1,34%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 232 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 1,11% από 1,06% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναντι -0,11% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,22% από το 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρω/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2147 δολ. από 1,2138 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2143 δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές