Σταθερές παρέμειναν σήμερα οι τιμές στην αγορά πετρελαίου και διαπραγματεύονται σε ένα πολύ στενό περιθώριο διακύμανσης, καθώς το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών ανισταθμίζει τα δυσάρεστα νέα για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19  στην Ασία, τους νέους περιορισμούς και τα απογοητευτικά στοιχεία για την παραγωγή στην Κίνα.

Η τιμή του Brent ανέβηκε κατά 3 σεντς, σημειώνοντας αύξηση χαμηλότερη από το 0,1% και διαμορφώθηκε σε 68,74 δολάρια το βαρέλι, στις 10.13 GMT. Η τιμή του αμερικάνικου WTI ενισχύθηκε κατά 4 σεντς-άνοδος 0,1%- και ανήλθε στα 65,41 δολ. το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαιο έχουν σημειώσει άνοδο 30% από την αρχή του χρόνου.

«Το γεγονός πώς οι τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές σε μια ταραχώδη περίοδο πέντε ημερών» εξηγεί ο αναλυτής αγοράς πετρελαίου της PVM Tamas Varga «υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη σε μια υγιή αγορά πετρελαίου παραμένει ακέραιη κι αν δεν συμβει κάτι απρόβλεπτα αρνητικό, οι πιθανότητες για πτώση στις τιμές της αγοράς είναι περιορισμένες»

Άνοιγμα ευρωπαϊκών οικονομιών

Η Βρετανική οικονομία ξανάνοιξε τη Δευτέρα, δίνοντας σε 65 εκατ. ανθρώπους μια δόση ελευθερίας, μετά τη μελαγχολία που προκάλεσε το διάρκειας 4μηνών lockdown.

Με την επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού, Γαλλία και Ισπανία χαλαρώνουν τα μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ Πορτογαλία και Ολλανδία χαλάρωσαν τους περιορισμούς στα ταξίδια καθώς πλησιάζει η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών.

Η προσδοκία για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη κράτησαν ψηλά τις τιμές στην αγορά πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η πορεία του πληθωρισμού κράτησε πολλούς επενδυτές σε ανησυχία σχετικά με μια πιθανή άνοδο των επιτοκίων και πτώση της καταναλωτικής δαπάνης.

Οι επενδυτές επίσης παραμένουν σκεπτικοί για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού και τη διάδοσή της σε άλλες χώρες.

Η πανδημία στην Ασία

Αρκετές περιοχές στην Ινδία δήλωσαν ότι θα επιμηκύνουν τα lockdown συμβάλλοντας στην προσπάθεια διαχείριση της πανδημίας, που μετράει 270.000 νεκρούς στη χώρα μέχρι τώρα.

Οι πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου από τα Ινδικά κρατικά διυλιστήρια μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Η Σιγκαπούρη ετοιμάζεται να κλείσει τα σχολεία αυτή την εβδομάδα, ενώ η Ιαπωνία έχει κυρήξει 3 νομούς της, που έχουν αύξηση κρουσμάτων,σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πίεση στις τιμές άσκησαν και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα. Η παραγωγή των εργοστασίων στην Κίνα σημείωσε επιβράδυνση και οι λιανικές πωλήσεις ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών, καθώς οι αρχές της χώρας κάναν λόγο για να προβλήματα που επηρρεάζουν την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η απόδοση του κινέζικου αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο της τάξης του 7,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, παρόλα αυτά παραμένει χαμηλότερη από τα υψηλότερα της προηγούμενης χρονιάς.

«Με την ανησυχία για την διάχυση της πανδημίας να μεγαλώνει στην Ασία» λέει ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής του τμήματος commodities του Fujitomi «οι τιμές του Brent αναμένεται να παραμείνουν στο εύρος της διακύμανσης διαπραγμάτευσης αυτή τη βδομάδα»

ΗΠΑ

Στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ οι ελλείψεις στον ανεφοδιασμό με βενζίνη μειώθηκαν, καθώς πάνω 1.000 πρατήρια υγρών καυσίμων εφοδιάστηκαν από τον αγωγό της Colonial Pipeline, που ανέκαμψε μετά την κυβερνοεπίθεση που είχε δεχθεί.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας προσέθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση της τιμής του αργού έστειλε αρκετούς γεωτρητές να επιστρέψουν στην παραγωγή, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών υπηρεσίων Baker Hughes.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές