Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για την διευθέτηση του θέματος με τους δασμούς χάλυβα που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν ότι δεσμεύονται να βρουν λύσεις πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου.

Επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε το 2018 δασμό 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Η ΕΕ αμφισβήτησε την κίνηση από την αρχή και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ, παρέπεμψε την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επίσης, επέβαλε αντίποινα ύψους 6,4 δισ. ευρώ στις αμερικανικές εξαγωγές. Τα στοχευμένα προϊόντα περιελάμβαναν ουίσκι Bourbon, φυστικοβούτυρο και χυμό πορτοκάλι.

Οι δασμοί αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ αλλά η ΕΕ δεσμεύεται να μην τους αυξήσει, σε αντίθεση με αυτό που προέβλεπε να κάνει από την 1η Ιουνίου, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δύο εταίροι έχουν ήδη ανακοινώσει ανακωχή στις αρχές Μαρτίου για τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της παλαιάς διαμάχης Airbus-Boeing, την οποία ελπίζουν να επιλύσουν έως τον Ιούλιο.

ΕΕ και ΗΠΑ αναγνωρίζουν «την ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις» για να διατηρηθούν «οι κρίσιμές τους βιομηχανίες» απέναντι στην παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα και αλουμίνιου «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε τρίτα μέρη», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Αναφέρονται επίσης σε «χώρες όπως η Κίνα, που υποστηρίζουν πολιτικές οι οποίες προκαλούν στρέβλωση στο εμπόριο».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εμπορίου σε συνεδρίαση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται τηλεδιάσκεψη με την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο για το Εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή