Νέες οδηγίες για τη συντήρηση των εμβολίων της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech αλλά και της αμερικανικής Moderna που θα διευκολύνουν τη χρήση τους, εξέδωσε ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Συγκεκριμένα, στις νέες οδηγίες ορίζεται πως τα σφραγισμένα φιαλίδια των εμβολίων τύπου mRNA μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασίες ψυγείου (ήτοι 2-8 βαθμούς Κελσίου), αφού έχει απομακρυνθεί από συνθήκες κατάψυξης.

Πραγματικά με τη συγκεκριμένη αλλαγή από τον ΕΜΑ, παρατείνεται από τις 5 στις 31 ημέρες η εγκεκριμένη περίοδο αποθήκευσης των μη ανοιγμένων αποψυγμένων φιαλιδίων στους 2-8 βαθμούς Κελσίου, (δηλαδή σε κανονικό ψυγείο μετά την απομάκρυνση από συνθήκες κατάψυξης)

Μέχρι σήμερα, τα εμβόλια από τη στιγμή που έβγαιναν από τη βαθιά κατάψυξη (-70 βαθμούς Κελσίου) μπορούσαν να συντηρηθούν μόνο πέντε μέρες σε συντήρηση απλού ψυγείου.

Η αλλαγή εγκρίθηκε μετά από αξιολόγηση πρόσθετων δεδομένων μελέτης που υποβλήθηκαν στον EMA από τις εταιρείες. Η δε, αυξημένη ευελιξία στην αποθήκευση και το χειρισμό του εμβολίου αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και τον εφοδιασμό των κρατών-μελών της Ευρώπης και ειδικά στην ασφαλή μεταφορά των εμβολίων σε δυσπρόσιτες περιοχές, νησιωτικές ή ορεινές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα