Η τρίτη άρνηση σε μια εβδομάδα από τις ΗΠΑ για την υιοθέτηση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύρραξη.

Το κείμενο, που συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία υποβλήθηκε χθες το βράδυ και καλούσε καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών», σύμφωνα με διπλωμάτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως «δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση» του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με μαρτυρία διπλωμάτη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων προανήγγειλε ότι θα μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε λίγη ώρα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις.
Το προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε στην κατοχή του AFP, εξέφραζε «τη βαθιά ανησυχία» του Συμβουλίου μπροστά στην κρίση και αποδοκίμαζε τις «πιθανές εκδιώξεις» οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των «μονομερών ενεργειών» που επιδεινώνουν την ένταση.
Η  δήλωση χαιρέτιζε, επίσης, τις διεθνείς προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ και επαναλάμβανε τη στήριξη του Συμβουλίου σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση στη βάση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν «το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά», σε «σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή».
Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν προσκόμματα στην υιοθέτηση δήλωσης, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι να εκφράσει τη λύπη του και να ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα