Οι ισορροπίες δυνάμεων στον πλούσιο σε φυσικούς πόρους Αρκτικό Κύκλο και η προώθηση της πράσινης ατζέντας του νέου Λευκού Οίκου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της ευρωπαϊκής περιοδείας που ξεκίνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα, στο πλαίσιο των επαφών του, θα έχει και το πρώτο του «τετ-α-τετ» με το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρώτος σταθμός του κ. Μπλίνκεν ήταν η Κοπεγχάγη, όπου σήμερα είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας με θέμα τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής για την πάταξη της κρίσης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας.

Όμως, δεδομένων και των συμφερόντων της Δανίας στην περιοχή της Αρκτικής ψηλά στη συζήτηση βρέθηκε το θέμα της περιβαλλοντολογικής της προστασίας συνάμα με το όλο καυτό ζήτημα της εκμετάλλευσης των τεράστιων πόρων που υπολογίζεται ότι κρύβει ο Αρκτικός Κύκλος.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός θα συμμετάσχει στην κρίσιμη συνάντηση που έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, στο Ρέικιαβικ, μεταξύ των οκτώ κρατών μελών που απαρτίζουν το Αρκτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Μπλίνκεν θα πετάξει απόψε για την Ισλανδία, ώστε να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την τοπική πολιτική ηγεσία πριν το συμβούλιο της Τετάρτης, ενώ τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Γροιλανδία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι να προάγει τις προσπάθειες για τη σταθερότητα της Αρκτικής, ως μια περιοχής ειρήνης και συνεργασίας, με τα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου να αναλαμβάνουν το χρέος της προστασίας του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων της περιοχής από την αυξανόμενη απειλή που δέχονται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όχι μόνο.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει προ πολλού έντονο ενδιαφέρον για τη διανομή της «χρυσής» πίτα της Αρκτικής. Ο βυθός κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 90 δισ. βαρέλια πετρελαίου –ήτοι περίπου το 13% των ανεξερεύνητων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου- και το 30% του ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου του πλανήτη, ενώ εκτιμάται ότι διαθέτει επίσης τεράστιο πλούτο σε μέταλλα αλλά και ξυλεία. Η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων έχει κάνει αρκετές περιοχές προσβάσιμες και άρα πιο ευάλωτες στην εκμετάλλευση, εξού και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός των δυνάμεων της περιοχής, μεταξύ τους η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Αρκεί να θυμίσουμε την… φανταστική ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, γεγονός που έγινε δεκτό με σατυρικά και καυστικά σχόλια από αμφότερες τις πλευρές.

Πέρα από το περιεχόμενο της συνάντησης του Αρκτικού Συμβουλίου, το ενδιαφέρον των διεθνών media επικεντρώνεται από τώρα και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που έχει κλειστεί μεταξύ Μπλίνκεν και Λαβρόφ, στο περιθώριο του συμβουλίου. Οι υπουργοί ΗΠΑ και Ρωσίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά έχοντας μια πλειάδα διεθνών ζητημάτων να συζητήσουν, εν όψει και της πιθανής πρώτης συνάντησης Τζο Μπάιντεν-Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G7.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης