Τα κρυπτονομίσματα είχαν μια κακή εβδομάδα. Συνδέθηκαν με αναφορές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πειρατείας, φοροδιαφυγής και επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής – θέματα που οι οπαδοί του Bitcoin ελπίζουν ότι μπουν στο χρονοντούλαπο καθώς ο κλάδος εξελίσσεται περισσότερο.

Η τιμή του Bitcoin μειώθηκε 13% την εβδομάδα, στα $50.800. Μέχρι την Παρασκευή, η συνολική αξία του κρυπτονομίσματος ανερχόταν σε λιγότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίπεδο το οποίο είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο. Ο μεγαλύτερος καταλύτης: Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ανέφερε ότι η εταιρία δεν θα δέχεται πλέον Bitcoin ως πληρωμή για τα αυτοκίνητά της λόγω του κακού που κάνει στο περιβάλλον.  Μια μελέτη αναφέρει ότι η «εξόρυξη» Bitcoin με υψηλής ισχύος τσιπάκια καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε ένα χρόνο από ό, τι χρησιμοποιεί η Σουηδία. Η Tesla διατηρεί ακόμα Bitcoin, αν και μείωσε τη θέση της στο κρυπτονόμισμα. Και η εταιρία πληρωμών Square ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχόταν επιπλέον Bitcoin, καθώς έχασε χρήματα από τα αποθεματικά της.

Το κρυπτονόμισμα μπήκε στα πρωτοσέλιδα και για άλλους λόγους. Το Bloomberg ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS) ερευνά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή στο Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Η Binance είπε ότι έχει τοποθετήσει συστήματα για να αποτρέπει κακόβουλους χρήστες, που επιδιώκουν παράνομες δραστηριότητες όπως ξέπλυμα χρήματος. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι χάκερ πίσω από την επίθεση στον κυβερνοχώρο εναντίον της Colonial Pipeline ζήτησαν και έλαβαν $5 εκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα ως λύτρα. Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ανακοίνωση προειδοποίησε τα αμοιβαία κεφάλαια να λάβουν προφυλάξεις εάν σκοπεύουν να αγοράσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin και έκαναν αναφορά σε χρηματιστηριακά κεφάλαια με τρόπο που οδήγησε ορισμένους εμπειρογνώμονες να προβλέψουν ότι η υλοποίηση ενός αμερικανικού διαπραγµατεύσιµου αµοιβαίου κεφάλαιου Bitcoin θα καθυστερήσει.

Ωστόσο, μετά από μια πολύ κακή, έως χείριστη, εβδομάδα η αγοραία αξία των κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από 100% εφέτος. Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να φαίνονται καταδικασμένα, αλλά δεν είναι νεκρά.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο