Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας απέρριψε το αίτημα του Facebook που επιχειρούσε να μπλοκάρει ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία δημιουργήθηκε ουσιαστικά από την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (IDPC) – η οποία θα θέτει εμπόδια στη ροή δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, η θέση της αμερικανικής εταιρείας ήταν, σε ένα μεγάλο μέρος, ότι η Κομισιόν και οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κινούνται πολύ γρήγορα και δεν έχει δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στην εταιρεία να απαντήσει σχετικά.

Μάλιστα, το Facebook, μέσω δηλώσεων στελεχών του, υποστήριζε ότι η αρχική εντολή που εκδόθηκε από την ιρλανδική IDPC «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας». Προφανώς, οι Ιρλανδοί της τοπικής ρυθμιστικής αρχής δεν μοιράζονταν τις ίδιες ανησυχίες με τα στελέχη του Facebook.

Αρχικά, η IDPC δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο ιδιωτικότητας γιατί το Facebook και άλλες πολυεθνικές εταιρείες συχνά αποθηκεύουν δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών σε servers που βρίσκονται εγκατεστημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την IDPC σε αυτή την περίπτωση πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά τα δεδομένα να εκτεθούν σε πρόσθετη «παρακολούθηση».

Στην περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταθούν στο πλευρό της IDPC τότε θα έχει δημιουργηθεί η πρώτη μεγάλη κίνηση εναντίον του Privacy Shield, δηλαδή του πρωτοκόλλου που επιτρέπει τον διαμοιρασμό των δεδομένων χωρίς εμπόδια και περιορισμούς.

Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων θα πρέπει να υποβάλλει το τελικό της προσχέδιο του σχετικού νόμου στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, αλλά στην περίπτωση που υπάρχει έγκριση και ευρύτερη υιοθέτηση, θα υπάρξει τεράστιος αντίκτυπος για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν διαδικτυακή συνεργασία με εταιρείες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως σημειώνει σε σχετικό της άρθρο η Wall Street Journal, ο νέο νόμος θα μπορούσε να εξαναγκάσει το Facebook να αποθηκεύει το σύνολο των πληροφοριών που συλλέγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή απλά να σταματήσει να δραστηριοποιείται σε αυτές τις χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία