Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ακυρώσει το χρέος των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της οφείλει το Σουδάν και να δρομολογήσει την απάλειψη 1,5 ακόμα δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Είμαστε ένας από τους σημαντικούς πιστωτές … και είμαστε υπέρ της ακύρωσης όλου του χρέους των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μας χρωστάει το Σουδάν. Αυτό είναι ένα πραγματικό βήμα υποστήριξής μας στη διαδικασία μετάβασης σε μια νέα πραγματικότητα στη χώρα. Η Γαλλία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετριάσει το εξωτερικό χρέος σας».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε τα παραπάνω σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κυριαρχίας του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χαμντόκ στο Παρίσι.

Τα μέτρα για τη βοήθεια προς το Σουδάν αποφασίστηκαν σε διεθνές συνέδριο για την υποστήριξη της μετάβασης σε μια νέα πολιτική κατάσταση του Χαρτούμ.

Το ΔΝΤ είναι πιθανό να ξεκινήσει τη διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο, ενώ η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν επίσης να βοηθήσουν στην εκκαθάριση των υπόλοιπων καθυστερήσεων, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Χαμντόκ χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «ορόσημο» για την αλλαγή σελίδας του Σουδάν. Σημείωσε ότι η διαγραφή του χρέους με το ΔΝΤ ήταν μια σημαντική αλλαγή που σηματοδοτεί την επιστροφή του Χαρτούμ στην αναπτυξιακή κοινότητα.

«Μετά από αυτό, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες των νέων Σουδανών που βγήκαν στους δρόμους πριν από δύο χρόνια», είπε.

Σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Πέρυσι, η μεταβατική κυβέρνηση ξεκίνησε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης καθυστερήσεων και της ενοποίησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που απαιτούνται για να δικαιούται ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΔΝΤ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες (HIPC).

Η αξιολόγηση του HIPC βοήθησε τους μεγάλους πιστωτές να χαρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους του Σουδάν που εκτιμάται σε 49,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Mακρόν επαίνεσε τις «θαρραλέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» καθώς και τις πολιτικές και δημοκρατικές αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη μετάβαση. Είπε ότι η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2020 και η απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία τον Δεκέμβριο, βοήθησαν τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προς υποστήριξη της αφρικανικής χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας