H πτήση 342 της Air France-KLM από το διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ προς το Μόντρεαλ του Καναδά θα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Ομίλου, αν όχι στο ευρύτερο κεφάλαιο της πράσινης στροφής των αεροπορικών εταιρειών σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Κι αυτό διότι, η συγκεκριμένη πτήση ήταν η πρώτη υπερατλαντική της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση βιώσιμων καυσίμων (Sustainable Aviation Fuel – SAF) σε ποσοστό 16% στις τεράστιες δεξαμενές του Airbus 350. Τα συγκεκριμένα καύσιμα ήταν μάλιστα παραγωγή της γαλλικής Total από την επεξεργασία… μαγειρικού λαδιού!

«Η πτήση είναι αποτέλεσμα της φιλοδοξίας μας να μειώσουμε τους ρύπους άνθρακα από τις αεροπορικές μεταφορές και να αναπτύξουμε ένα δίκτυο προσφοράς SAF στη Γαλλία» ανέφερε το ανακοινωθέν του Ομίλου, σε συνεργασία και με την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου.

Σημειωτέον πως από την επόμενη χρονιά, όλες οι πτήσεις που αναχωρούν από τη Γαλλία θα είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούν βιώσιμα καύσιμα έστω και σε ποσοστό 1%, στο πλαίσιο και της επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων που θέλουν τη χρήση των SAF στο 2% μέχρι το 2025 και στο 5% μέχρι το 2030.

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης προσπάθησαν να αποφύγουν την χρήση βιώσιμων καυσίμων στις μακρινές πτήσεις, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη απαίτηση σε επίπεδο Ε.Ε. τους δημιουργούσε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Όμως, η κίνηση αυτή συνάντησε την έντονη αντίδραση των low-cost εταιρειών, όπως η Ryannair και η EasyJet, που με επιστολή τους το Μάρτιο απαίτησαν από την Κομισιόν οι κανόνες να εφαρμοστούν για όλες ανεξαιρέτως τις πτήσεις που αναχωρούν από την Ευρώπη.

Η Air France-KLM, από την πλευρά της, θέλησε να βγει… μπροστά επιδεικνύοντας την περιβαλλοντολογική ανησυχία της για την ανάγκη μείωσης των ρύπων και η σημερινή πτήση προς την έτερη ακτή του Ατλαντικού είχε ακριβώς το σκοπό αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα