Όταν το 2012 η πόλη της Ν. Υόρκης και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βρέθηκαν στο έλεος του τυφώνα Σάντι, οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίστηκαν σε 63 δισ. δολάρια, κατατάσσοντάς τη σε μια από τις πιο ζημιογόνες, από άποψη οικονομικού κόστους, καταιγίδες στην ιστορία των ΗΠΑ. Τώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή ανεβάζει αυτό το ποσό κατά τουλάχιστον 13%.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε το Reuters, βάσει της οποίας ερευνητές σύγκριναν το κύμα που προκάλεσε η καταιγίδα με εκείνο που θα μπορούσε να είναι εάν το επίπεδο της θάλασσας δεν είναι ανέβει κατά περίπου 10 εκατοστά από την εποχή πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Αυτό το οποίο συμπέραναν είναι ότι αυτή η αλλαγή στο επίπεδο της θάλασσας, η οποία συνδέεται με το κλίμα, ήταν υπεύθυνο για απώλειες μεγαλύτερες των 8 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Κονέκτικατ.

Ακόμη, το υψηλότερο επίπεδο της θάλασσας σήμαινε επιπλέον ότι 36.000 περισσότερα σπίτια καταστράφηκαν από όσα θα είχαν καταστραφεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε καταιγίδα, κάθε πλημμύρα, έχει μια… ετικέτα τιμής που απορρέει από την κλιματική αλλαγή», είπε ο οικολόγος Βενιαμίν Στράους επικεφαλής επιστήμονας του ανεξάρτητου οργανισμού δημοσιογράφων και επιστημόνων, «το κλίμα στο επίκεντρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος τρόπος για τις περιοχές των ακτών να προστατευτούμε, είναι να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές (σ.σ.: αερίων) και τη συνολική άνοδο του επιπέδου της θάλασσας».

Ο παγκόσμιος μέσος όρος του επιπέδου της θάλασσας αυξάνεται πρωτίστως εξαιτίας της τήξης των παγετώνων και του πολικού πάγου, ταυτόχρονα με την επέκταση του ωκεανού καθώς θερμαίνεται. Αυτό το θερμότερο νερό «φορτώνει» ισχυρότερους τυφώνες και κυκλώνες με την πιθανότητα για σφοδρότερους ανέμους και ισχυρότερες βροχές.

Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα, οι επιστήμονες επικέντρωσαν μόνο στην παράμετρο της ανόδου της επιφάνειας της θάλασσας ως κλιματικού παράγοντας, καθώς γι’ αυτό υπάρχουν επαρκή δεδομένα, και άφησαν εκτός άλλα χαρακτηριστικά των καταιγίδων, όπως είναι η ταχύτητα του ανέμου η οποία επίσης θα μπορούσε να επηρεαστεί από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει πως ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά την επίπτωση του τυφώνα Σάντι μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Για την ιστορία, ο τυφώνας Σάντι, ένας τυφώνας της κατηγορίας 3 με βάση την κλίμακα Σαρίφ-Σίμπσον, με ταχύτητα ανέμων μέχρι 115 μίλια την ώρα (185 χλμ./ώρα), ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που χτύπησε τις ΗΠΑ και τμήματα της Καραϊβικής το 2012. Στο πέρασμά του άφησε 233 νεκρούς σε οκτώ πολιτείες και παρέλυσε δημόσιες υποδομές για μέρες, συμπεριλαμβανομένου του μετρό της Ν. Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης