Είκοσι μόλις εταιρείες ευθύνονται για την παραγωγή παραπάνω από της μισής ποσότητας πλαστικού μιας χρήσης σε όλο τον κόσμο, εντείνοντας την κλιματική αλλαγή και προκαλώντας μια περιβαλλοντική καταστροφή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Μεταξύ των παγκόσμιων επιχειρήσεων που είναι υπεύθυνες για το 55% των πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας στον κόσμο συγκαταλέγονται τόσο κρατικές όσο και πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών γιγάντων, κολοσσών παραγωγής φυσικού αερίου και χημικών εταιρειών, σύμφωνα με μια νέα ολοκληρωμένη ανάλυση.

O δείκτης Παραγωγών Πλαστικών Απορριμμάτων (Plastic Waste Makers index) αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις εταιρείες που παράγουν τα πολυμερή που μετατρέπονται σε πλαστικά απορρίμματα, από μάσκες προσώπου μέχρι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, τα οποία στο τέλος της σύντομης ζωής τους μολύνουν τους ωκεανούς ή καίγονται ή πετιούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

«Πρωταθλήτρια» η Αυστραλία

Η εν λόγω έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η Αυστραλία είναι μακράν η πρώτη χώρα-ρυπαντής του περιβάλλοντος με πλαστικό μιας χρήσης με 59 κιλά κατ’ άτομο το 2019. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 53 κιλά η Ν. Κορέα και η Βρετανία με 44 κιλά, ενώ τη θλιβερή δεκάδα συμπληρώνουν η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Ιταλία.

Η ΕxxonMobil είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικών απορριμμάτων μίας χρήσης στον κόσμο, «συνεισφέροντας» 5,9 εκατομμύρια τόνους στο παγκόσμιο «βουνό» αποβλήτων, συμπεραίνει η ανάλυση του Ίδρύματος Minderoo της Αυστραλίας με τη συνεργασία των Wood Mackenzie, London School of Economics και Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η Dow, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, παρήγαγε 5,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, ενώ η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, Sinopec, παρήγαγε 5,3 εκατομμύρια τόνους.

Έντεκα από τις εταιρείες εδρεύουν στην Ασία, τέσσερις στην Ευρώπη, τρεις στη Βόρεια Αμερική, μία στη Λατινική Αμερική και μία στη Μέση Ανατολή. Η παραγωγή πλαστικών τους χρηματοδοτείται από κορυφαίες τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι οι Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup και JPMorgan Chase.

Το τεράστιο αποτύπωμα πλαστικών αποβλήτων των 20 κορυφαίων εταιρειών ανέρχεται σε περισσότερους από τους μισούς από τους 130 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού μιας χρήσης που απορρίφθηκαν το 2019, λέει η ανάλυση.

Τα πλαστικά μίας χρήσης παράγονται σχεδόν αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας στην κλιματική κρίση και επειδή είναι μερικά από τα πιο δύσκολα αντικείμενα για ανακύκλωση, καταλήγουν να δημιουργούν παγκόσμια απόβλητα. Μόνο το 10% -15% του πλαστικού μίας χρήσης ανακυκλώνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Με τραπεζική στήριξη

Η ανάλυση παρέχει μια άνευ προηγουμένου ματιά σε μια χούφτα πετροχημικών εταιρειών και των χρηματοοικονομικών υποστηρικτών τους, που παράγουν σχεδόν όλα τα πλαστικά απόβλητα μίας χρήσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Αλ Γκορ, ο περιβαλλοντολόγος και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτοποριακή ανάλυση έδειξε πώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων σπεύδουν να στραφούν στην παραγωγή πλαστικών καθώς δύο από τις κύριες αγορές τους – μεταφορά και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – δέχονται πλήγματα από την πολιτική απεξάρτησης από τον άνθρακα.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα πλαστικά είναι κατασκευασμένα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η παραγωγή και η κατανάλωση πλαστικού γίνονται σημαντικός παράγοντας της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Γκορ.

«Επιπλέον, τα απορρίμματα πλαστικών που προκύπτουν – ιδιαίτερα από πλαστικά μίας χρήσης – συσσωρεύονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, κατά μήκος των οδικών αξόνων και σε ποτάμια που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες στον ωκεανό.»

Η κρίση πλαστικών απορριμμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής πολυμερών για πλαστικά μίας χρήσης θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.

Μέχρι το 2050 το πλαστικό αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 5% -10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Χαμηλή ανακύκλωση

Η έκθεση ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση υπονομεύει τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ανακυκλωμένων πολυμερών από πλαστικά απόβλητα, την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών και τη χρήση υποκατάστατων υλικών. Μόνο το 2% του πλαστικού μίας χρήσης κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένα πολυμερή το 2019.

«Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο κρίσιμες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας», δήλωσε ο Δρ Άντριου Φόρεστ, πρόεδρος του Ιδρύματος Minderoo. «Οι τρέχουσες προοπτικές πρόκειται να επιδεινωθούν και απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους παραγωγούς πλαστικών που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα να συνεχίσουν όπως έκαναν,ανεξέλεγκτοι. Με τους ωκεανούς μας να πνίγονται στο πλαστικό και να επηρεάζουν την υγεία μας, πρέπει να δούμε μια σταθερή παρέμβαση από τους παραγωγούς, τις κυβερνήσεις και τον κόσμο της οικονομίας για να σπάσουμε τον κύκλο της αδράνειας. »

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green