«Η γεωργία ακριβείας είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τη μετάβαση στη νέα εποχή», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του έργου “Προκαταρτικές δράσεις σε πιλοτικούς αγρούς για ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στη βαμβακοκαλλιέργεια”, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βαρδάτων στο Νέο Κρίκελλο της Φθιώτιδας.

Οι πιλοτικές δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν σε αγρούς συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων. Αρχικά αυτά θα συμπεριληφθούν σε ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων, δίνοντας πλήρη πρόσβαση στον αγρότη, τη ΔΟΒ και την ερευνητική ομάδα, ενώ θα εφαρμοστούν μέθοδοι ζωνοποίησης, λήψη δειγμάτων εδάφους, εξαγωγή οδηγιών λίπανσης υπό μορφή χαρτών, οι οποίοι και θα ενσωματώνονται στην πλατφόρμα.

«Με δύο λόγια, οι βαμβακοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα καλλιεργούν σύμφωνα με το χωράφι τους και τις ανάγκες τους, ενώ το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργητών ενημερώνεται, μαθαίνει, εκπαιδεύεται, όχι σε κάποιο θρανίο ή από κάποιο βιβλίο, αλλά στο χωράφι από τους συναδέλφους του και την εμπειρία τους στην εφαρμογή πρακτικών γεωργίας ακριβείας», είπε σχετικά ο κ. Οικονόμου.

Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής αγροτών υψηλής κατάρτισης στην καλλιέργεια του βαμβακιού των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λειτουργήσουν ως υποδειγματικά παραδείγματα διάχυσης γνώσης προς τους υπόλοιπους καλλιεργητές.

Μιλώντας για τη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η εφαρμογή πρακτικών ακριβούς γεωργίας και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελούν το χρυσό κανόνα που θα οδηγήσει το βαμβάκι στην επόμενη μέρα».

Αναφέρθηκε στα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπου και εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργηθεί μία σειρά από πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα ανά την χώρα που θα δείχνουν στον αγρότη πώς να παράγει έξυπνα, να γλιτώνει κόστος και να αυξάνει το εισόδημά του. Τέλος, μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως «δεν είναι υποχρέωση, αλλά ευκαιρία που μας οδηγεί στον μονόδρομο της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, που θέλει τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO