Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την ένταξη των μεταναστών στην οικονομία της Ε.Ε., δίνει η Eurostat, η οποία επισημαίνει μείωση στα ποσοστά απασχόλησης τόσο για τα άτομα που γεννήθηκαν εντός της Ε.Ε. και διαβούν σε άλλη χώρα, όσο και για άτομα εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. για άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών ήταν 61,9% για όσους δεν είχαν γεννηθεί στην Ε.Ε. και 73,5% για άτομα που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και για τον πληθυσμό που γεννήθηκε στη χώρα αναφοράς.

Κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2020, τα άτομα που δεν γεννήθηκαν στην Ε.Ε. κατέγραψαν συστηματικά χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης από τους συνομηλίκους τους που γεννήθηκαν στην ΕΕ ή τον πληθυσμό που γεννήθηκε στη χώρα τους, με τις διαφορές να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου έως το 2017. Εν συνεχεία άρχισε να καταγράφεται μικρή πτώση στα ποσοστά, έως το 2020 οπότε το ποσοστό ενισχύθηκε εκ νέου.

Σε σύγκριση με το 2019, τα ποσοστά απασχόλησης το 2020 ήταν κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα για άτομα που δεν γεννήθηκαν στην ΕΕ, κατά 1,8 μονάδες για άτομα που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και μόλις κατά 0,μονάδες για αυτούς που γεννήθηκαν στην ίδια χώρας.

Η Eurostat υπογραμμίζει ότι η κάμψη αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην αγορά εργασίας.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το 2020, η Τσεχία ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για άτομα που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ (82,5%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στο Βέλγιο (52,3%).

Όλα εκτός από τέσσερα κράτη μέλη σημείωσαν πτώση στα ποσοστά απασχόλησης για μη γεννημένους στην ΕΕ μεταξύ 2019 και 2020.

Για τα άτομα που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, η Μάλτα (89,8%) είχε το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ήταν στην Ελλάδα (56,7%). Μεταξύ 25 κρατών μελών της ΕΕ για τα οποία είναι διαθέσιμα αυτά τα αποτελέσματα, 12 χώρες σημείωσαν μείωση στα ποσοστά απασχόλησης και 13 σημείωσαν αύξηση μεταξύ 2019 και 2020.

Το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης για τον γηγενή πληθυσμό ήταν στη Σουηδία (85,3%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ήταν στην Ελλάδα (61,8%). 23 κράτη μέλη εμφάνισαν μείωση στα ποσοστά απασχόλησης των γηγενών ατόμων από το 2019 έως το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή