Εν μέσω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και με την αποστολή εξώδικου από το Σωματείο των Εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ) στο ΤΑΙΠΕΔ (μέτοχος με 35,5%) πραγματοποιείται αύριο 20 Μαίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στην ατζέντα του κορυφαίου οργάνου μετοχικού ελέγχου της εισηγμένης, είναι οι προτάσεις της διοίκησης για την τροποποίηση σειράς άρθρων του καταστατικού προκειμένου να προσαρμοστεί η εταιρία στο νόμο 4548/2018 περί Ανωνύμων Εταιριών που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στο νόμο 4706/2020 που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και υπερψήφισε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα σημεία που έχουν προκαλέσει την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούν στην πρόταση της διοίκησης τα μέλη του Δ.Σ. να περιοριστούν σε 11 από 13, αφήνοντας εκτός τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και στην παύση της δυνατότητας το δημόσιο να ορίζει τα 7 από τα 13 μέλη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω των βουλευτών Πάνου Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελλου άσκησαν χθες δριμεία επίθεση στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή πως με τις αποφάσεις αυτές της διοίκησης ικανοποιούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, εκχωρώντας τον έλεγχο της εταιρίας σε αυτά. Σημειώνεται ότι ο έτερος μέτοχος η Paneuropean Oil and Industrial Holdings ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών (47%).

Οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης θύμισαν στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως οι δύο νόμοι του 2018 και του 2020 υπερψηφίστηκαν από το κόμμα τους. Και πιο συγκεκριμένα με το πρώτο θεσμικό πλαίσιο τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη δεν μπορούν να υπολείπονται του 1/3 του συνόλου των μελών του ΔΣ και συνεπώς οι 11 εκ των 13 που διορίζονταν από τους μετόχους (7 από το δημόσιο, 2 από την Paneuropean και των 2 από της μειοψηφίας των μετόχων) αντιμετωπίζουν πρόβλημα νομιμότητας.

Σε σχέση με το δεύτερο ζήτημα που έχει εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στην επιλογή από τη διοίκηση να προτείνει στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τα 11 μέλη του ΔΣ να εκλέγονται από τη Γ.Σ. οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θύμισαν ότι με βάση πάλι το νόμου του 2018 ορισμένος μέτοχος δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει απευθείας πάνω από τα 2/5 των μελών. Ακόμη κι αυτήν την επιλογή να διατηρούσαν οι δύο μέτοχοι Ελληνικό Δημόσιο και Paneuropean δεν θα μπορούσαν να ορίσουν πάνω από 4 μέλη στο Δ.Σ.

Σε ό,τι αφορά την παύση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή κάλεσε τη διοίκηση της εισηγμένης «να εξετάσει και να εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο για την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων με σύννομο τρόπο». Και ίσως αυτή η παρότρυνση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, να ανοίγει ένα «παράθυρο» για αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης