Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης με τους ΚΑΔ που δικαιούνται να μην καταβάλλουν ενοίκιο για το μήνα Μάιο βρίσκονται χιλιάδες ενοικιαστές.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, για τον τρέχοντα μήνα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του λιανεμπορίου που άρχισε να λειτουργεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο.

Στους άμεσα ωφελούμενους είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, των μεταφορών, αλλά και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, όπως γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης κ.λ.π.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% μπορούν να καταβάλλουν τον Μάιο για την κύρια κατοικία τους οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα εισπράξουν το ενοίκιο του Μαΐου, θα αποζημιωθούν με το 80% του αρχικού ενοικίου , ενώ τα νομικά πρόσωπα με το 60% του μισθώματος που έχει συμφωνηθεί.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν ενοίκιο μειωμένο κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που θα υποστούν.

Δεν αποκλείεται το μέτρο των μειωμένων ενοικίων να ισχύσει και τον Ιούνιο , αλλά με περιορισμένο αριθμό δικαιούχων  δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αγοράς είναι ανοιχτό.

Πληρωμή αποζημιώσεων

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν ακόμα γύρο πληρωμής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους προηγούμενους μήνες, προς τα τέλη της εβδομάδας.

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες μπορεί να μην δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα 26.500 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο ΤaxisNet τον αριθμό IBAN.

Εκτός από την ανυπαρξία δηλωμένου τραπεζικού λογαριασμού στο TaxisNET, ένα ακόμα εμπόδιο για τους ιδιοκτήτες που δεν «βλέπουν» τις αποζημιώσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι η μη τήρηση των κανόνων που διέπουν το είδος και την κατάσταση των λογαριασμών αυτών με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η αυτόματη μεταφορά και κατάθεση των ποσών των αποζημιώσεών από την ΑΑΔΕ.

Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να δουν οι ιδιοκτήτες τα ποσά που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι :

– κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να δηλώσει το πλήρες ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη “MyΤaxisNet” και στο παράθυρο “Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ”.

– στην περίπτωση που υπάρχει κοινός λογαριασμός αυτός μπορεί να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους. Επομένως δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με περισσότερους από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.

– το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.

– ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε Τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

– ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως “αδρανής”. Σημειώνεται ότι ένας λογαριασμός χαρακτηρίζεται ως αδρανής όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αυτό δεν ισχύει για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax