Παγόβουνο στο μέγεθος της Μαγιόρκα αποκόπηκε στις ακτές της Ανταρκτικής με τις μετρήσεις που έγιναν μέσω δορυφόρων και αεροπλάνων να επιβεβαιώνουν ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Το παγόβουνο Α-76 κόπηκε από τη δυτική πλευρά της επιπλέουσας μάζας πάγου με την ονομασία Ronne στην Ανταρκτική και πλέει πλέον ανεξάρτητα στη Θάλασσα Γουέντελ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Οι διαστάσεις του παγόβουνου είναι περίπου 170 χιλιόμετρα μήκος και 25 χιλιόμετρα πλάτος, είναι δηλαδή μεγαλύτερο από το Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης και περίπου το μισό του μεγέθους του Πουέρτο Ρίκο.

Οι πάγοι στην Ανταρκτική εξαφανίζονται ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, προκαλώντας το λιώσιμο χιονιού και της επιφάνειας πάγου καθώς επίσης την υποχώρηση των παγετώνων, ειδικά στη Θάλασσα Γουέντελ. Με την υποχώρηση των παγετώνων, κομάτια πάγου αποκόπτωνται και πλέουν ανεξάρτητα μέχρι ότου διαλυθούν ή συγκρουστούν στη στεριά.

Πέρυσι, τα θαλάσσια ρεύματα μετέφεραν το παγόβουνο Α-68Α, το μεγαλύτερο μέχρι εκείνη την εποχή, από την Ανταρκτική στις ακτές της νήσου της Νότιας Γεωργίας. Επιστήμονες φοβήθηκαν ότι το παγόβουνο θα συγκρουόταν με ένα νησί στο οποίο ζουν θαλάσσιοι λέοντες και πιγκουίνοι, όμως τελικά έσπασε σε μικρότερα κομάτια πριν φτάσει στις ακτές.

Τα μέσα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί κατά εννέα ίντσες από το 1880 και περίπου ένα 25% αυτής της αύξησης προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις αρχές του μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green