Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τράπεζες η δήλωση του υπουργού Οικονομικών με την οποία προανήγγειλε νέες ευνοϊκές για τους δανειολήπτες ρυθμίσεις που καλούνται να χρεωθούν οι ίδιες, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης δόσεων «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ».

Πρόκειται για μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς ναι μεν τα πιστωτικά ιδρύματα θα εξασφαλίσουν για τα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια που θα ενταχθούν στη δράση, εξασφαλισμένη αποπληρωμή για 8 μήνες για το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων, ωστόσο οι νέες δεσμεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές απώλειες για όλο το διάστημα μέχρι και τη λήξη της συνολικής περιόδου εξόφλησης.

Μπορεί τα μέτρα που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών να χρειάζονται εξειδίκευση, ωστόσο η ανησυχία είναι έκδηλη στις τάξεις τόσο των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και των διαχειριστών.

Κι αυτό διότι αν ψηφιστούν χωρίς κανένα κόφτη, θα μειώσουν τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων και γενικά τα έσοδά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εκτέλεση του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού.

Τι ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε την Τρίτη ότι μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, θα προωθηθούν στη Βουλή τα ακόλουθα, για εφαρμογή τους στο «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ».

Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες αναλαμβάνουν δύο δεσμεύσεις:

Πρώτον, να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι για να μπορεί να ενταχθεί ένα κόκκινο δάνειο στο πρόγραμμα επιδότησης, θα πρέπει προηγουμένως να ρυθμιστεί.

Άρα, αυτή η δέσμευση μπορεί να προκαλέσει απώλεια εσόδων στο συγκεκριμένο οκτάμηνο, στην περίπτωση που το επιτόκιο της αναδιάρθρωσης είναι υψηλότερο από το 90% του επιτοκίου που ίσχυε όταν το δάνειο ήταν κόκκινο.

Δεύτερον, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον 1 από τα ακόλουθα ή περισσότερα αν οι ίδιες το επιθυμούν:

α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για όλη τη διάρκειά της

β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων

γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ)

δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής

Όποια επιλογή και αν κάνουν από τις 4 προαναφερθέντες, οι τράπεζες θα χάσουν έσοδα, είτε εφάπαξ ή στο σύνολο της διάρκειας της ρύθμισης που θα συμφωνηθεί.

Τρίτον, να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή της οφειλής.

Δεσμεύσεις για τα πράσινα

Υποχρεώσεις θα έχουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που θα εξασφαλίσουν οκτάμηνη επιδότηση.

Πρώτον, να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης

Αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση, από τη στιγμή που πρόκειται για απολύτως εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Δεύτερον, προβλέπεται δέσμευση να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του.

«Η διατήρηση της δόσης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Με μείωση επιτοκίου ή με αύξηση της διάρκειας εξόφλησης, στην περίπτωση που τα επιτόκια κινηθούν ανοδικά. Αν λοιπόν το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο σήμερα, τι σημαίνει αυτό; Να το μετατρέψουμε μετά την επιδότηση σε σταθερό ή να προσαρμόζουμε το spread όταν χρειάζεται; Να αλλάξει δηλαδή υποχρεωτικά η αρχική σύμβαση χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι συνθήκες στην αγορά; Ή να προχωρούμε στις αναγκαίες επιμηκύνσεις της διάρκειας αποπληρωμής κάθε φορά που τα δεδομένα αλλάζουν;» αναρωτιέται τραπεζική πηγή.

Αυτό θα σήμαινε κατά τον ίδιο, πως σε περίπτωση ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η μεταβολή αυτή δεν θα μπορέσει να περάσει στα επιτόκια των εν λόγω δανείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης