Από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ξεκινά και επίσημα η αξιοποίηση των 23 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Mε στόχο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέσα στο φθινόπωρο, το Υπερταμείο προχώρησε στην πρόσκληση για πρόσληψη συμβούλων σχετικά με την αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Η ομάδα των συμβούλων θα σχεδιάσει μεταξύ άλλων και το κατάλληλο μοντέλο μακροχρόνιας παραχώρησης.

Η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Όπως σημειώνεται και στην πρόσκληση, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» είναι μια σημαντική πύλη αεροπορικού τουρισμού στην Πελοπόννησο και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή. «Η αξιοποίησή του αποτελεί  απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω επέκταση και τουριστική ανάπτυξη».

Τα τελευταία χρόνια, το αεροδρόμιο Καλαμάτας καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις. Για το 2019, την τελευταία προ Covid-19 χρονιά, η επιβατική κίνηση έφτασε τους 336.000 επιβάτες από 280.900 το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 20,3%.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτό, δηλαδή οι 310.000 ήταν αφίξεις εξωτερικού. Το 2020 η επιβατική κίνηση υποχώρησε λόγω της πανδημίας σε 87.280 ταξιδιώτες, ενώ για εφέτος αναμένεται υπερδιπλασιασμός της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Καθοριστικό ρόλο στις υψηλές «πτήσεις» έχει διαδραματίσει η άνοδος του τουριστικού ρεύματος στην νότια και νοτιοδυτική Πελοπόννησο με επίκεντρο το Contra Navarino.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναμένεται να είναι ισχυρό. Οι πληροφορίες για σοβαρό ενδιαφέρον της πλευράς Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (Contra Navarino) και Ευτύχιου Βασιλάκη, βασικοί μέτοχοι και οι δύο της AEGEAN, πληθαίνουν, ενώ αναμένεται να φανεί αν και η Fraport αποφασίσει να συμμετάσχει στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Το αντικείμενο των συμβούλων

Η ομάδα των συμβούλων (οικονομικός, νομικός, τεχνικός) θα αναλάβει την εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης του Αεροδρομίου Καλαμάτας από οικονομική, επιχειρησιακή και νομική άποψη, την αποτίμησή του, την προετοιμασία Επιχειρηματικού Σχεδίου, την προετοιμασία έκθεσης ή εκθέσεων με τη βέλτιστη πρόταση αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού συμβούλου ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τους περιορισμούς.

Οι σύμβουλοι θα προετοιμάσουν επίσης εκθέσεις και προτάσεις που θα υποβληθούν στο Δ.Σ. της ΕΕΣΣΥΠ σχετικά με τη συναλλαγή και θα παρέχουν υποστήριξη κατά την εφαρμογή των προτάσεων αναδιάρθρωσης και των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του αερολιμένα, καθώς συζητήθηκε στο Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων που απαιτούνται για την επέκταση και αναβάθμισή του.

Η απαλλοτρίωση πρόκειται να γίνει με γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, με το Δημόσιο να αποκτά πρόσβαση προκαταβάλλοντας ένα ποσό, προτού καθοριστεί από τα δικαστήρια η τελική τιμή αποζημίωσης.

Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα 12 και η αξία ανέρχεται σε 380.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες