
Πολλαπλασιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων από επιτήδειους, τα λεγόμενα «phishing».
Το «phishing», το καταλαβαίνουμε όταν λάβουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενο ή άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας που φαίνεται να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη δημοφιλή ηλεκτρονική υπηρεσία, που μας ζητά ευαίσθητες πληροφορίες όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας κλπ. Αν τυχόν πέσουμε στη σχετική «παγίδα», τότε οι πληροφορίες που εν αγνοία μας θα παρέχουμε, θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων, ή υποκλοπή ταυτότητας.
Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), η πιο κοινή τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» είναι να μιμηθεί κάποιος μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας το θύμα να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του σε μια ψεύτικη φόρμα μέσα στο κείμενο του μηνύματος, σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο, ή παραπέμποντάς τον σε μια ιστοσελίδα.
Πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοιου είδους κυβερνοεπίθεση;
1. Ελέγχουμε πάντοτε το όνομα του αποστολέα και συγκεκριμένα την κατάληξη του domain (πχ @eeke.com) και εφόσον η κατάληξη δεν μας είναι γνωστή, ή δεν υπάρχει σε μια μηχανή αναζήτησης, τότε πρόκειται για απάτη
2. Παρατηρούμε και δεν παραπλανούμαστε από το θέμα του μηνύματος, αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους, όπως π.χ. περί δήθεν οφειλής μας, περί ύπαρξης ιού στο λογισμικό του υπολογιστή, ότι είμαστε κληρονόμοι ενός τεράστιου ποσού από το εξωτερικό, ότι κάποιος θέλει να μας αποστείλει χρήματα κλπ.
3. Δεν ανοίγουμε ποτέ, πριν σιγουρευτούμε για την ασφάλειά τους, τους συνδέσμους που επισυνάπτονται στο mail. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολυνθεί ο υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό μας κλπ. με κακόβουλο λογισμικό.
4. Ελέγχουμε τον τρόπο γραφής του mail καθώς και την ορθογραφία του, είμαστε δε πάντα υποψιασμένοι όταν δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομά μας εντός του κειμένου.
5. Καμία τράπεζα δεν ζητάει προσωπικά στοιχεία μέσω mail, γι’αυτό δεν δίνουμε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες ηλεκτρονικά.
6. Ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο (τραπεζικούς, on line λογαριασμούς κλπ.) προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για αυτούς.


Latest News

Αποσπούν στοιχεία τραπεζικών καρτών υποδυόμενοι την DHL - Νέα ηλεκτρονική απάτη
Αντί για το συνηθισμένο phishing link, αξιοποιούν έναν κωδικό QR εντός του e-mail που έχουν στείλει, μέσω του οποίου εξαπατούν τα θύματά τους

Πόσο (δεν) αξιοποιούν οι επιχειρήσεις την τεχνητή νοημοσύνη
Τι δείχνει μελέτη της Accenture για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Κυριαρχία της Meta στα VR προϊόντα, αλλά τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Apple
Η IDC εκτιμά ότι η Meta ακολουθεί μια στρατηγική προώθησης χαμηλού κόστους hardware σε βάρος της κερδοφορίας, που προφανώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα

Με WiFi και 5G θα σερφάρουμε στο Μετρό της Αθήνας
Σταθμούς με WiFi και 5G στους συρμούς θα έχει σε λίγα χρόνια το μετρό της Αθήνας. Έτσι, οι επιβάτες θα μπορούν να μιλούν και να σερφάρουν απρόσκοπτα, καθώς θα μετακινούνται στην πόλη, χωρίς να χάνεται όπως σήμερα το σήμα. Ένα «κενό» στην επικοινωνία που προκαλεί εδώ και χρόνια γκρίνια στους χρήστες του μέσου, ενώ κατά […]

Νέο σύστημα της Facebook μπορεί να μεταφράσει 200 γλώσσες
Οι διαφορές με Google Translate και Microsoft Translator

Γιατί πέφτουν οι πωλήσεις video games;
Χάνουν τη λάμψη τους μετά από πολλά χρόνια

Wallet ID: Ταξίδια και στο εξωτερικό με την ψηφιακή ταυτότητα
Ενεργοποιείται στις 27 Ιουλίου η πλατφόρμα για την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης

Ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ ως τις αρχές του 2023
Έρχονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα έργα πληροφορικής του Δημοσίου

Ποια iPhone θα «φοράνε» κορυφαίους επεξεργαστές – Οι αλλαγές που έρχονται
Με την έλευση του iPhone 14 η εταιρεία φέρεται ότι θα αυξήσει την τιμή διάθεσης των μοντέλων Pro

Ένας MITOS για τον «λαβύρινθο» του Δημοσίου
Παρουσιάζεται την Παρασκευή η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης