Η ισχυρή ανάπτυξη που αρχίζει να παρουσιάζει η οικονομία σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ οι χώρες αρχίζουν να βγαίνουν από την κρίση της πανδημίας, έχει αρχίσει να προκαλεί δεύτερες σκέψεις στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες μέχρι τώρα ακολουθούσαν την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική όλων των εποχών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δίνει πλέον σήμα ότι μπορεί να αρχίσει να κλείνει την κάνουλα της υπερβολικής ρευστότητας, ιδιαίτερα με τις αγορές ομολόγων, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της προειδοποιεί ανοικτά για κινδύνους που δημιουργούνται στη μεταπανδημική εποχή από τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρεύσει κυβερνήσεις αλλά και επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα προγραμμάτων στήριξης και όχι μόνο.

Η ΕΚΤ χτυπά επίσης καμπανάκι ότι μια διόρθωση στις τιμές των μετοχών, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές. Προειδοποίηση ότι η άνοδος των τιμών σε μετοχές και άλλες επενδύσεις δημιουργεί απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει στείλει και η FED.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED που δημοσιοποιήθηκαν τώρα, οι αξιωματούχοι της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο δείχνουν να σκέφτονται πως η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών και η ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσουν πιο σύντομα από όσο αναμενόταν σε επανεξέταση των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων δανεισμού και του προγράμματος αγοράς ομολόγων που φτάνουν τα 120 δις δολ το μήνα. Τα πρακτικά αυτά έδειξαν ουσιαστικά ότι τα στελέχη της FED και ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ θέλουν να αρχίσουν να συζητούν σε επόμενη συνάντηση της τράπεζας το ενδεχόμενο αυτό. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν άμεσα κάποιες σημαντικές αναταράξεις στις αγορές που έχουν μάθει εδώ και καιρό στο φθηνό χρήμα.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ έδωσε μια πιο ανησυχητική εικόνα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Σε έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ προειδοποίησε ανοικτά ότι έχουν δημιουργηθεί κίνδυνοι για τη σταθερότητα αυτή λόγω του υψηλού χρέους.

«Παράλογη ευφορία» στις αγορές

Η ΕΚΤ, επίσης, έκανε ανοικτά λόγο για «παράλογη ευφορία», όπως την ονόμασε, στις αγορές.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ χρησιμοποίησε την ίδια φράση που είχε αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν για να περιγράψει τη φούσκα των τεχνολογικών μετοχών τη δεκαετία του 1990. Το καμπανάκι έρχεται καθώς έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι ανησυχίες στις κεντρικές τράπεζες αλλά και μεταξύ οικονομολόγων ότι τα τεράστια ποσά από τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας αυξάνουν τις σημαντικά ανισότητες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ΕΚΤ σε χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν την πανδημία. Όπως ανέφερε ο άνισος οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, όπως τον χαρακτήρισε, σημαίνει ότι οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας συγκεντρώνονται σε τομείς και χώρες, συχνά με υψηλότερες προϋπάρχουσες ευπάθειες.

«Καθώς η ζώνη του ευρώ αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα. Η αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με ισχυρότερους τομείς υπηρεσιών θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες σε αυτές τις χώρες », ανέφερε ο Λουις ντε Γκίντος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο ντε Γκίντος ανέφερε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή του τρόπου χορήγησης στήριξης από την κεντρική τράπεζα και τις κυβερνήσεις. Όπως είπε, η εκτεταμένη στήριξη από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, ιδιαίτερα για τις εταιρείες, θα μπορούσε σταδιακά να μετακινηθεί και από ευρεία να γίνει πιο στοχευμένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή