Για μαζική φοροαποφυγή που φτάνει τα 32 δισ. δολάρια κατηγορεί τους πέντε μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση ActionAid. Η έρευνα που παρουσιάστηκε, εν όψει της αυριανής έκτακτης συνάντησης των ηγετών του G20 με θέμα την υγειονομικη κρίση και το πρόβλημα των εμβολιασμών, επισημαίνει πως η δικαιότερη φορολόγηση των ομίλων θα μπορούσε να συμβάλει αντιστοίχως στη δίκαιη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η έρευνα στοχοποιεί την Amazon, την Apple, το Facebook, την Alphabet (μητρική της Google αλλά και την Microsoft επισημαίνοντας πως μόνο και μία χρονιά δίκαιης φορολόγησης των «πέντε» θα ήταν ικανή να καλύψει οικονομικά τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της Γης και για τις δύο δόσεις εμβολίων.

Όπως, καταγγέλλει η οργάνωση, η πλήρης και δίκαιη φορολόγηση των «πέντε» τεχνολογικών κολοσσών θα μπορούσε να αποφέρει:

·         32 δισ. δολάρια στα κράτη μέλη του G20

·         28 δισ. δολάρια στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ

·         21 δισ. δολάρια στα κράτη μέλη του G7

·         8 δισ. δολάρια στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Πρόκειται για μια καταγγελία που σαφώς φέρνει σε δύσκολη θέση Ομίλους, όπως η Microsoft του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος υποτίθεται πως σε προσωπικό επίπεδο ή μέσω του Ιδρύματος του έχει συμβάλει στη συγκέντρωση κονδυλίων για τους εμβολιασμούς.

«Σε ένα διάστημα που οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και ο πλανήτης βιώνει ένα άπαρτχαϊντ εμβολίων, οι τεχνολογικοί γίγαντες και οι ιδιοκτήτες τους συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια κερδών καθώς το σημερινό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τους διευκολύνει να αποφεύγουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο τους» σχολιάζει χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της ActionAid International, Τζούλια Σάντσεζ.

Μάλιστα, επισημαίνοντας πως η κοινή γνώμη είναι εξαγριωμένη με τη γιγάντωση της παγκόσμιας digital οικονομίας καταγγέλλει πως κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα ενός συστήματος που επιτρέπει στους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εκμεταλλεύονται τον κόσμο επηρεάζοντας τις συνήθειες του και παράγοντας νέους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι «δεν συνεισφέρουν τίποτε ή ελάχιστα στις δημόσιες υπηρεσίες των κρατών, που τους αποφέρουν τα κέρδη τους».

Επομένως, η ActionAid καλεί τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τους ηγέτες του G20 κατά την αυριανή Σύνοδο τους, να θέσουν επί τάπητος την ουσιαστική μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας των επιχειρηματικών κολοσσών διασφαλίζοντας ότι η φορολόγηση τους αντικατοπτρίζει την πραγματική οικονομική δράση τους και θα εξασφαλίζει την καθιέρωση ενός ελάχιστου συντελεστή φόρου εταιρειών, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των φορολογικών παραδείσων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα